Реклама / Ads
2| 3972 |10.11.2018 НОВИНИ

Проф. Искра Баева: Трябва да канализираме национализма в градивна посока

.
Проф. Искра Баева Източник: БГНЕС
„100 години след края на Първата световна война все още живеем в нейните последици. С оглед на годишнината днес политиците би трябвало да бъдат много по-внимателни в своите действия и много повече да мислят за дълготрайните последици“.
 

Това коментира в предаването „Събота 150“ проф. Искра Баева. 


Европа, каквато познаваме и днес, е създадена в резултат на Първата световна война, подчерта историкът. Поуките са много, но те нито са добре разбрани, нито са преодолени опасностите, защото Втората световна война се оказва още по-катастрофална, коментира Баева. Тя добави, че поуките след Втората световна война вече са възприети и Европа съществува в мир.  

 

Всяко отричане на национализма означава да отречем основата, върху която стоим, и води до обратни резултати, категорична е проф. Баева и добави: „В Европа се възражда национализмът и ние трябва да приемем тази реалност и да живеем с нея. Ние трябва да се опитваме да канализираме този национализъм в градивна посока, а не отричайки го, да хвърляме съчки в огъня. Всички идеи, че Европа може да надделее над национализма, според мен са силно преувеличени и до голяма степен утопични. Ако не искаме да повтаряме най-лошите неща от миналото, то трябва да живеем с реалностите такива, каквито са“.

 

По думите на проф. Баева ЕС е изправен пред много сложни вътрешни проблеми, което му пречи да играе ролята на единен фактор в международните отношения и хаос, който се създаде в околното пространство. Съсредоточаването върху отношенията между Запада и Русия ми се струва, че пропуска реалностите, смята историкът и добави: "Русия не е основният играч за ЕС. Тя не представлява основната опасност за бъдещето на ЕС".

 

САЩ са глобалната сила – но сила, която постепенно губи възможностите си да господства навсякъде по света, каза още проф. Баева. Тя смята, че именно на това се дължат вътрешнополитическите сътресения и търсенето на нови външнополитически подходи.

 

„Има усещане у българите, че има отстъпление в много от сферите, които бяха постигнати след 1989 г., особено в медийната среда. Ако свържем това обръщение, защото днес е 10 ноември – дата, която отбелязваме почти всяка година, с другото голямо събитие – 100-годишнината от края на Първата световна война, то ще видим, че за съжаление често пъти политиците, пък и обикновените хора бързо забравят това, което е станало и често пъти повтарят предпоставките за лошите събития, а забравят тези за добрите събития. Нещата са много различни както по отношение на нашия преход, така и по отношение на 100-годишнината от края на Първата световна война. Колкото и да виждаме подобия в ситуацията, тя е доста по-различна и предполагам, че и последиците ще бъдат доста по-различни“,  коментира Проф. Баева и обръщението на президента Румен Радев по случай годишнината от началото на Прехода.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7120 |10.11.2018 Проф. Димитър Тадаръков: Бюджет 2019 г. е бюджет на страха . 0| 5210 |08.11.2018 Проф. Георги Михайлов за Фрог: Намалих дълговете на болницата, заради която ми искат имунитета . 1| 3753 |08.11.2018 Проф. д-р Владов: Да възстановим донорството, да се определи център за белодробни трансплантации . 40| 13298 |07.11.2018 Проф. Лизбет Любенова за Фрог: Марксизмът създаде веригите и моловете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads