Реклама / Ads
0| 3112 |12.01.2023 НОВИНИ

Проф. Ива Христова: В последните две седмици се удвоява броят на острите респираторни заболявания

.
Проф. Ива Христова
Проф. Ива Христова посочи, че тази година се наблюдава много сериозна грипна вълна. Според нея в последните две седмици се удвоява броят на пациенти с остри респираторни заболявания. Най-висока е заболяемостта при децата от 0 до 5 години.
 

Проф. Ива Христова  каза по БНР, че тази година се наблюдава много сериозна грипна вълна. Тя посъветва да се вземат всички необходими предпазни мерки. Проф. Христова каза, че в последните две седмици се удвоява броят на пациенти с остри респираторни заболявания. Към момента е най-висока заболяемостта при децата от 0 до 5 години, следвани от тези на възраст от 5 до 15 г. Затова са препълнени детските отделения.

 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести каза, че средната заболяемост за страната е 52 на 10 000, а около 450 на 10 000 - за детската възраст.

 

Според Проф. Ива Христова е важно да се направи всичко възможно да се предпазят децата: "Съществен момент е пазенето им в детските ясли и градини, също и в училищата. Когато се стигне до симптоми, тъй като децата доста бързо се влошават, важно е да се обърнем към личния лекар. Да се направи тест, за да се знае за какъв вирус става въпрос."


Проф. Ива Христова каза, че в момента детското отделение е пълно: "При нас се лекуват деца от 0 до 18 години. Повечето от приетите деца са в кърмаческа възраст и до 5 години", каза д-р Добринка Стойчева, директор на Детското отделение в Ловешката болница.


Изследване, което е направено от РЗИ-Ловеч на случайно избрани деца, лекуващи се в Детското отделение на болницата в града, показва, че три от децата са с грип тип H1N1, едно е с респираторен синцитиален вирус, а на другите не е бил изолиран никакъв вирус, съобщи д-р Стойчева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3199 |12.01.2023 Почина проф. Елка Константинова . 0| 2852 |11.01.2023 Обезвреждат последните три цистерни край Пирот . 0| 3759 |11.01.2023 Проф. Христова: Да се обяви грипна ваканция преди пика на вълната . 0| 2948 |09.01.2023 Проф. Денков: ПП нямат червени линии по отношение на обсъжданите политики, които са полезни за страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads