Реклама / Ads
0| 3408 |16.03.2022 НОВИНИ

Проф. Кънчев: България има неясна позиция. Искаме да кажем, че сме в НАТО, но не сме чак толкова в НАТО...

.
Проф. Румен Кънчев Източник: стопкадър, Евроком
България има неясна позиция, ние не искаме у нас да влезе контингент от нашите съюзници, натовските войски, не искаме и оръжия да дадем. Тоест ние искаме да кажем, че сме в НАТО, но не сме чак толкова в НАТО. Това се разбира от нашите съюзници, те не са глупави, добре виждат тази двойнственост, отсъствието на ясна проатлантическа и пронатовска позиция. Такава позиция може да има, но в други времена. Сега времената са тежки, води се война на 500 км от България и от тази гледна точка от нас се очаква да бъдем стабилен партньор.
 

Това коментира проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и бивш заместник-министър на отбраната в ефира на "Честно казано" с гост-водещ Катя Илиева.

 

"Едва ли НАТО не знае, че България е член на НАТО. В докладите на Алианса може да се прочете, че Източният фланг е силно напрегнат и той ще бъде под военно-стратегиско напрежение. Според редица оценки основното напрежение ще бъдат страните в зоната на източния фланг от Адриатика до Черно море. Тези визити са, за да вдъхнат кураж на българските политици и да им обяснят, че трябва да се държат като страна-член на НАТО", каза още проф. Румен Кънчев.

 

"В стратегическата история на ядреното оръжие много специално внимание се отделя на контрола върху ядрените системи. Никога досега в историята не е поставян така остро въпросът за достъп до ядрени системи и затова, което Путин каза преди известно време. Има изследване, в което основният извод е, че в руската политика в момента има силно нестабилен играч. Те го наричат прекомерно чувствителен. Това е човек, който е готов да формулира задачи пред държавата, които са в състояние да унищожат неговата собствена власт. Освен това този тип хора, който стратегическите анализатори са изследвали още през Студената война, е свързан с това, че не може да бъде познат от близкото си обкръжение. Той може да изненада и близкото си обкръжение. Този Путин не е същият, който беше през последните 5 години. Според доклада този Путин, който е днес, не би взел тези решения, ако беше Путин от преди 5 години", коментира експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3155 |16.03.2022 Благовест Белев, ПП: България ще окаже хуманитарна помощ на Украйна и това е достатъчно . 0| 2992 |16.03.2022 Топим се най-бързо в Европа. До 2050 България ⅓ от населението - в пенсионна възраст . 0| 3324 |16.03.2022 Експерт: Врътне ли ”Газпром кранчето” спасението за България е азребайджански или втечнен газ . 0| 7675 |15.03.2022 Проф. Ботев: COVID-19 е тук, но много хора починаха от неадекватна медицинска помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads