Реклама / Ads
5| 3666 |22.08.2021 НОВИНИ

Проф. Кожухарова: Вече сме в четвъртата вълна на пандемията, в нейното начало

.
Мира Кожухарова
”Вече сме в четвъртата вълна на пандемията, в нейното начало. Това заяви пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова, съветник на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Тя уточни, че над 4% положителни проби вече е сигнал за развитие на епидемична вълна.
 

Нараства броят на болните, които се нуждаят от хоспитализация и това е обезпокоително, подчерта проф. Кожухарова и добави, че това е показател, който много внимателно се следи, за да се въвеждат съответни мерки.

 

"Разчитаме да е поне по-краткотрайна тази вълна. Броят на хората, които имат имунитет има значение върху интензивността", обясни епидемиологът.


"Ваксинирането ни дават възможност да не променяме начина си на живот", категорично подчерта проф. Мира Кожухарова и добави, че ваксинацията е най-демократичното средство в медицината, защото тя е еднаква за всички: "Ваксината ни дава равенство, което в медицината е много важно. ... Не става дума за дискриминация, а за възможност, от която можем да се възползваме".

 

Проф. Кожухарова подчерта, че продължава дискусията дали е необходимо поставянето на трета доза от ваксината и на кои хора:

 

"Препоръката на СЗО е да се поставят ваксини на повече хора, вместо да се насочва ваксинирането към поставяне на трета доза".

 

"Не се разхлабват мерките, а се прецизират. Хората, които са ваксинирани, които са преболедували и който в момента е известно, че не са заразени с коронавируса, не са опасни за хората, с които контактуват, а и за самите тях няма опасност".

Според нея би могло да се контролира дали персоналът на заведенията е ваксиниран.

 

"Не говорим за силово въвеждане на ваксинация", категорична беше проф. Кожухарова.

 

Тя отново подчерта, че по-млади хора са засегнати от Covid-19 при настоящата вълна:

"Все още няма данни за тежко протичане при деца и млади хора".

 

По думите на проф. Кожухарова разполагаме с възможно най-сигурното средство срещу Делта вариантът - ваксините:

 

"Наличните към момента ваксини се оказва, че са ефективни. Така че имаме в ръцете си едно реално, а не имагинерно средство за повлияване на епидемията".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3805 |21.08.2021 МЗХГ: Все повече жени играят ключова роля в развитието на земеделието у нас . 15| 3954 |21.08.2021 Проф. Радка Аргирова: Не трябва да допускаме появата на втори щам на COVID-19 . 6| 5074 |21.08.2021 Битият студент Евгени Марчев: МВР не трябва повече да се използва за политически поръчки . 10| 6952 |20.08.2021 Проф. Румен Гечев: БСП предлага европейски подход при увеличението на пенсиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads