Реклама / Ads
5| 3085 |02.10.2021 НОВИНИ

Проф. Мира Кожухарова: Четвъртата вълна върви навсякъде по света

.
Проф. Мира Кожухарова Източник: БГНЕС
В момента имаме едно задържане на заболеваемостта - от 2, 3 септември, каза в ”Денят започва с Георги Любенов” по БНТ епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Четвъртата вълна върви навсякъде по света, у нас не е толкова стръмна, което се отразява и върху броя на хората, които се лекуват в болница.
 

Проф. Кожухарова посочи, че много внимателно се следи капацитетът на болниците да не бъде достигнат, хората могат да получат здравно обслужване.

 

"Друг е въпросът, че много от тях не биха имали нужда от такова здравно обслужване, ако се бяха ваксинирали", подчерта епидемиологът.


Проф. Кожухарова, която е и съветник на министъра на здравеопазването, защити въведените мерки, като навреме въведени, посочвайки плавната линия на нарастване на заболелите. Те биха били много по-малко, ако са се били ваксинирали, отбеляза тя.

Епидемиологът посъветва хората да избягват контакти, които не са абсолютно наложителни и поясни, че този съвет се отнася за хората в по-висок риск, за тези, които не са се ваксинирали.

 

Проф. Кожухарова коментира, че у нас локдаун не е имало никога в истинския смисъл на тази мярка - не е имало заключване вкъщи и забрана да се излиза.

"Към момента за локдаун изобщо не става дума. Разбира се, някои мерки могат да бъдат по-императивно поставени и по-строги, но това е разумно да се направи на ниво област. Там, където има проблем с капацитета на болниците", категорична беше проф. Кожухарова.


Притеснение е дали ще се наложи децата да бъдат обучавани онлайн, концепцията засега е, че ученици, студенти трябва да се обучават нормално, защото пропуските в образованието, които са постигнати миналата година и евентуално сега, са с много далечни последици, коментира още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 4830 |02.10.2021 Полковник Невяна Митева ще е кандидатът за вицепрезидент на проф. Герджиков? . 9| 7130 |01.10.2021 Мика Зайкова: Проф. Герджиков се качва на каруца, която върви назад . 15| 3517 |01.10.2021 Харизанов остроумничи: С кандидатурата на проф. Герджиков се търси послание извън омразата . 27| 73255 |01.10.2021 Реакции от СУ за проф. Герджиков: Щом ректорът иска да е президент, трябва веднага да си прекрати мандата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads