Реклама / Ads
4| 3380 |02.09.2021 НОВИНИ

Проф. Мира Кожухарова отговаря на най-често задаваните въпроси, свързани с ваксинирането

.
Проф. Мира Кожухарова
Министерството на здравеопазването публикува на Facebook страницата си отговорите на проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър, по най-актуалните въпроси, свързани с ваксинирането.
 

Защо трябва да се ваксинираме срещу COVID-19?


В момента ваксината срещу Covid-19 е единственото специфично средство, с което медицината разполага срещу този вирус. Препаратите, които се използват за лечение, са общо взето с предназнaчeние за други вируси. Те понякога може и да не помогнат. Докато ваксината е специфично насочена срещу този вирус и дава много голям процент защита, така че това е средството, с което разполагаме.

 

Как ни предпазват ваксините?


Ваксините срещу COVID-19 ни предпазват по същия начин, по който и ваксините срещу другите заразни заболявания. Те обучават имунната система на човек, включвайки както образуване на антитела, така и активизиране на специфични имунни клетки. По този начин имунната система е подготвена да реагира бързо и много точно при среща със самия причинител. Тоест, ако ние нямаме предварително подготвена имунна система, когато се срещнем с причинителя на заразно заболяване, в случая коронавируса, е доста възможно да се разболеем, което също е начин имунната система да бъде обучена, но това е трудният начин. Много по-леснo е това да стане с ваксина. След ваксинация, когато се срещнем с вируса, се активизират имунните клетки, образуват се антитела и най-вероятно няма да се разболеем. Ако все пак се разболеем, то заболяването ще протече леко и с много ниска вероятност за фатален изход.


Трябва ли да ни притесняват страничните ефекти след ваксинация?


Страничните ефекти са едно неприятно, съпътстващо събитие. Но ако притеглим на индивидуално ниво кога рискът е по голям - ако се ваксинирам и евентуално вдигна температурата, имам някакво неразположение за един ден, или избера да се разболея - тогава неразположението няма да е един ден със сигурност и никой не може да каже колко сериозно ще протече болестта, особено за хора в напреднала възраст или с хронични заболявания. Във всички случаи е по-разумно да се ваксинираме. По-добре евентуално един ден леко неразположение, отколкото 15 дни боледуване с неизвестен изход.


Ваксинираните също се заразяват! Какъв е смисълът от ваксинация?


Това е нещо, което също не е ново и не е свързано с коронавируса. При всички заразни заболявания, които успешно контролираме благодарение на ваксините е известно, че един малък процент от хората по някакви причини, обикновено причините са от страна на организма на човек, не изработват въобще имунитет или имунната система реагира по-слабо. В тези случаи има риск да се разболеят, но те ще боледуват много по-леко и най-важното - няма да има летален изход.

 

Трябва ли да ни притеснява това, че страни с високо ваксинално покритие отново отбелязват ръст на заразените?


Това е едно очаквано събитие. Според мен хората изпаднаха в учудване и недоумение, защото, като че ли коронавирусът беше отделен от другите причинители на заразни заболявания, което не е така. Той е вирус и е подобен на всички други вируси, които предизвикват различни по тежест заболявания при хората. От дългогодишния опит на медицината с ваксините е известно, че винаги има процент хора, които са ваксинирани. Този процент не е висок, но той съществува - някъде около 5-10 процента се приема даже при класическите ваксини хора, при които не са изработили адекватно имунитет и те са изложени на риск от заболяване. Ако обаче направим изчисления, които не са много лесни, но в епидемиологията така се прави - колко хора от неваксинираните боледуват, съотнесени към цялото количество неваксинирани и колко хора от ваксинираните, отнесени към цялото количество хора, които са ваксинирани, боледуват, ще се види, че броят на заболелите много рязко намалява благодарение на ваксините, така че в показател заболяемост това най-добре се вижда. И фактически няма нищо чудно, че има заболели хора между ваксинираните. Класически пример в епидемиологията, и така се обучават младите епидемиолози, е, че ако приемем, че една общност, 100 процента ваксинирани хора, няма нито един неваксиниран в тази общност, това заболяване ще се среща изключително рядко, но на практика заболели ще бъдат само ваксинирани хора, защото там няма неваксинирани. Само че бройката им ще бъде в пъти по-малко, отколкото, ако са неваксинирани. Така че няма нищо чудно. Броят на хората, които се разболяват, е значително по-малък, но те ще боледуват по-леко и много по-рядко могат да умрат.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3622 |01.09.2021 Експерт от ЕК: 120 деца ще умират на ден в Афганистан, ако не възобновим помощите . 32| 4389 |01.09.2021 Проф. Витанов: Вече не се возим на ферари към пика на COVID, направо летим към него със самолет . 7| 3020 |31.08.2021 Проф. Мира Кожухарова: Мерките са в етап на обсъждане, не става дума за затваряне . 9| 4085 |30.08.2021 Проф. Гетов: До края на годината вероятно ще имаме лекарство срещу COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads