Реклама / Ads
25| 3657 |25.07.2023 НОВИНИ

Проф. Огнян Минчев: Най-добрият национален празник е този, който празнува това, което нацията е дала на другите

.
Проф. Огнян Минчев, политолог Източник: Стопкадър: bTV
24 май е обиднителна дата за българите. Това е единствената възможност, при която хората с различни политически възгледи са обединени около ценностите на писмеността, на културата, на традицията. Аз подкрепям 24 за национален пранзик, защото смятам, че най-добрият национален празник е този, който празнува това, което нацията е дала на другите - това което на 4 юли празнуват американците.
 

Това заяви пред bTV политологът проф. Огнян Минчев във връзка с идеята, инициирана от ПП-ДБ, 24 май да бъде вписан в основния закон на страната като национален празник.


"Чрез кирилицата, чрез превода на християнски богослужебни книги на български славянски език, чрез предаването на културата на другите славянски нации, България на практика участва пълноценно в създаването на европейската цивилизация, която е християнска и просвещенска цивилизация. Ако се правят определени конституционни промени, те трябва да бъдат добре обсъдени и договорени на парламентарно равнище. 24 май е ценна дата и защото българското национално възраждане се е случило с усилията преди всичко на тези, които са се грижили за българската вяра и за българската култура. Българската модерна нация бе създадена на основата на образованието и културата", категоричен бе експертът.

 

По думите му 3 март ще си остане значим български празник поради причини, които са известни на всички.

 

"Не е разумно и нормално един национален празник да празнува това, което ние сме получили в резултат на един международен договор, при който дори не са присъствали българи. Ние не бива да празнуваме това, което сме получили като подарък. Ние ще празнуваме това, което ние сме дали на другите", подчерта проф. Минчев.


Политологът и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Мария Пиргова от своя страна изрази мнение, че съдебната реформа изисква вече промени по отношение на главния прокурор.

 

"Ние и в момента сме със съмнителен главен прокурор. Ако погледнем пакета от предложение, гражданското внимание се насочва към националния празник. Там сме противопоставили Ботев и Левски на Кирил и Методий. Това е страшна драма за българския народ като цяло, която не обслужва бързото действие по конституционната промяна", отбеляза тя.

 

Според нея дискусията за съдебната реформа е изядена буквално от дискусията за националния празник.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4370 |24.07.2023 Проф. Николай Радулов: Близо сме до войната, може да има странични жертви . 7| 3147 |24.07.2023 Проф. Ек. Михайлова: Има риск цялата енергия по Конституцията да се фокусира върху националния празник . 1| 3196 |22.07.2023 Кардиологът проф. Иво Петров с ценни съвети как да помогнем при сърдечен арест . 17| 2920 |22.07.2023 Проф. Илко Гетов: България е на първо място в Европа по доплащане за медикаменти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads