Реклама / Ads
12| 3046 |10.11.2021 НОВИНИ

Проф. Радка Аргирова: Зеленият сертификат за антитела беше важен за работещите в здравната система

.
Три са основните групи хора, за които ще важи зеленият сертификат за антитела. Става дума за онези, които са имали среща с вируса и имат антитела, въпреки че не попадат в националната система поради една или друга причина - било то заради направен вкъщи антигенен тест, хоспитализация заради усложнения или асимптомна среща с коронавируса. Сертификатът ще важи за 3 месеца и започва да се признава от утре.
 

Световната здравна организация разполага със стандартна проба, с която всички тестове за антитела се сравняват. 

 

“Ако стандартната проба е 100 единици, а тестът ви дава 10, вие ще трябва да умножите по 10 в случая, ако тестът ви дава 1,5 ще умножите по толкова, доколкото стане 100. В България е прието единицата за брой антитела да бъде 150”, обясни пред Българската национална телевизия проф. Радка Аргирова. 

 

По думите й такъв зелен сертификат е важен особено много за здравните заведения, където персоналът вече се е срещал с вируса заради работата си на първа линия. Такъв зелен сертификат има вече в Австрия, а освен това предстои да бъде въведен и в Швейцария. 

 

я коментира и въпроса за прилагането на трета доза ваксина, което е официално разрешено за препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", като за първия вид се прилага половин трета доза, а при "Модерна" - цяла.


Може да се приложи трета доза дори, ако сте ваксинирани с "Астра Зенека", допълни проф. Аргирова.

 

Всички ваксини помагат на всички вирусни варианти - не се съмнявайте в това, подчерта тя.

 

Проф. Аргирова призна, че е възможно е да възникне нов вид на ковид у нас. 

“Никак не ми се иска това да се случва, засега сме с “Делта” и “Делта плюс”, непрекъснато се секвенират проби”, допълни специалистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3468 |09.11.2021 Проф. Михаил Неделчев: Наблюдаваме феномени на деструкцията и на разпада през последната година . 17| 5596 |09.11.2021 Проф. Момеков: Тестовете за антитела могат да се фалшифицират много по-лесно . 13| 5259 |09.11.2021 Проф. Велизарова: Докато всички не преминем през тази въздушно-капкова инфекция, тя няма да спре . 21| 3844 |08.11.2021 Проф. Александрова: Комбинацията между векторна и РНК ваксина дава по-добри резултати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads