Реклама / Ads
13| 3936 |09.11.2021 НОВИНИ

Официално: И хората с антитела ще получават зелени сертификати

.
Източник: БГНЕС
Хората с антитела, чиито показатели отговарят на определени критерии, ще могат да си извадят зелен сертификат. Изискването е антителата да са поне 10 пъти над нормата. Това обяви на брифинг служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Заповедта ще влезе в сила от четвъртък. Този тип зелен сертификат обаче ще важи само за нашата страна и няма да има никакво отношение към пътуване в чужбина.
 

Зеленият сертификат за антитела ще важи и за учениците и няма да се налага те да бъдат тествани.

 

„Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни”, обясни министърът.

 

Ще се търсят антитела само от типа IgG като ще се работи със всички тестове, които съществуват в лабораториите. Зелен сертификат ще се признава на хората, които имат IgG над 150 Bau/ml.

 

За целта може да се ползват всякакви тестове, които са сертифицирани с С-марка и имат чувствителност над 90%.

 

От „Информационно обслужване“ заявиха, че зеленият сертификат за антитела ще се издава от четвъртък. За целта всяка лаборатория трябва да се интегрира към Националната здравна информационна система, за да може да изпраща резултатите от тестовете за антитела. В момента, в който резултатите постъпят в системата, хората ще може да получават удостоверението си от his.bg или от лабораторията, която е направила изследването за антитела.

 

„Този сертификат ще се отнася и за хора, които са прекарали заболяването „на крак”, обясни вирусологът проф. Радка Аргирова.

 

Кой може да се сдобие със сертификата:

 

- Хора, които са изкарали безсимптомно вируса;
- Хора, които са си купили от аптеката антигенен тест, не са отишли в болница и са се самоизолирали;
- Хора, които са постъпили за лечение по-късно и може би нямат верификация с PCR или антигенен тест.

 

На брифинга стана ясно още, че няма да се въвежда изискване членовете на Секционните избирателни комисии да са със зелени сертификати. Няма да има и задължително тестване. От МЗ все пак са готови да предоставят тестове, за да могат желаещите да се изследват на собствена воля.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5596 |09.11.2021 Проф. Момеков: Тестовете за антитела могат да се фалшифицират много по-лесно . 9| 3118 |09.11.2021 Решават дали да се издава зелен сертификат при наличие на антитела . 3| 3138 |08.11.2021 Д-р Брънзалов: Може да се установи кой лекар издава сертификати без да ваксинира хората . 26| 3854 |05.11.2021 Кацаров: Доставен е препарат за Covid лечение с моноклонални антитела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads