Реклама / Ads
7| 21044 |02.06.2021 НОВИНИ

Проф. Румен Гечев: От ГЕРБ са предприели хитрина

.
проф. Румен Гечев
Главният прокурор и следствието са длъжни да се самосезират от пресконференцията на БСП за ”Автомагистрали”. Това каза водачът на листата на ”БСП за България” в 15-ти Многомандатен избирателен район - Плевен проф. Румен Гечев по време на пресконференция в централата на партията, предадават от ”Фокус”.
 

Припомняме Ви, че днес по-рано Сметната палата, която е независим държавен орган, публикува детайлен доклад относно нередностите в държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД.

 

Според Гечев  този одитен доклад за съответствие на "Автомагистрали" ЕАД в периода от 1 януари 2016 до 31 декември 2020 г. Сметната палата категорично доказва, че всъщност е нарушен Законът за обществените поръчки. "Възложителите от АПИ, както и ние многократно обяснявахме, са се опитали да финтират Закона за обществените поръчки като сключват договори с "Автомагистрали", която е държавна фирма.

При изключителни обстоятелства Законът за обществените поръчки позволява тогава, когато трябва да се извършват определени кръг дейности, които могат да се извършат от държавна или общинска фирма 100 -процентова, тогава може да не се обявяват конкурси или търгове. Какво са направили от АПИ и съответно "Автомагистрали".

В доклада на Сметната палата категорично се доказва, че под доклад на техническия отдел на "Автомагистрали" на АПИ е било пределно ясно, че държавната фирма няма необходимия капацитет, за да изпълни договорите с АПИ, т.е. няма как и не би трябвало да бъде заобиколен Законът за обществените поръчки, т.е. да се елиминират конкурсите и търговете и да се сключат договори с държавната фирма за подизпълнение с очевидно избрани фирми, определени лица", допълни  професорът.

 

Страница 64 в Доклада на Сметната палата показва, че още през август 2020 ръководството на АПИ е разполагало с доклад, където пише, че за да се отговори на условието на Закона за обществени поръчки, да бъде възложена без конкурс и търг, трябва държавната фирма да има минимум 1000 единици механизирана техника, а "Автомагистрали" има само 386. Би трябвало служителите да са 2150, а фактически те са 378. Травматични несъответствия. Като отворите доклада ще видите, че фирма "Автомагистрали" няма нито една фирма за полагане на асфалт", коментира Гечев.

 

Според него е имало организирана група, която е трябвало да каже какъв тип е била между АПИ и "Автомагистрали", за да преразпределят средствата в други направления.

 

Проф. Румен Гечев предупреди, че от ГЕРБ са предприели хитрина. "Когато ние на 16 декември в парламента в Бюджетна комисия поискахме от Сметната палата да направи одит, очевидно веднага след това правителството е реагирало, за да покрие част от договорите. То е възложило на АДФИ да направи анализ на три от договорите, които са за около 3 млрд. лв. по същество, за да не се допусне детайлния анализ на Сметната палата. Не се допускат две държавни институции едновременно да правят анализ, да одитират един и същи обект. Имаме всички основания да предполагаме, че тази странна маневра на правителството е била с желание очевидно да заметат следите", допълни още проф. Румен Гечев.

 

Той се обърна към ръководителите на АДФИ и им каза въобще да не си мислят, че са замели следите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4939 |02.06.2021 Проф. Галунов: ГЕРБ ще губи, независимо от поведението на Слави Трифонов . 3| 3343 |02.06.2021 Проф. Витанов: Здравната система се разтоварва. Очертава се спокойно лято . 3| 3119 |02.06.2021 Румен Радев: И днес моралните присъди на Ботев стряскат преялите с власт . 11| 16341 |01.06.2021 Ген. Валери Григоров: Добра новина е пенсионирането на проф. Михаил Константинов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads