Реклама / Ads
3| 3405 |08.04.2021 НОВИНИ

Проф. Сербезова препоръча да се обръща внимание на реакциите на собствения организъм при ваксиниране с „АстраЗенека“

.
Проф. Асена Сербезова Източник: стопкадър, bTV
„Повишено внимание“ при поставяне на ваксината на „АстраЗенека“ при жените под 60-годишна възраст означава, че трябва да се имат предвид реакциите и на собствения организъм.
 

Това коментира по bTV председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, след като стана ясно, че е възможно да има връзка между образуването на съсиреци и ваксината.

 

„Трябва да са бдителни, да следят за болка, тежест. За реакции, които се свързват с нежелани такива, които в момента се определят като по-рискови като въпросната тромбоза. Това може да са дори умора и главоболие, т.е. да се докладва всяка промяна след имунизирането“, обясни тя, като уточни, че особено трябва да внимават жени, които пушат и са имали предишни събития, свързани с тромбоза.

 

Според проф. Сербезова е възможно това да се включи като риск в листовката.

 

„Един от комитетите към ЕМА се очаква да даде повече информация за рисковите фактори“, добави тя.

 

Според нея е много важно да има координация между институциите и информираност на хората за имунизацията.

 

Тя добави, че като страна в ЕС, България дава най-малко информация за нежеланите реакции, затова някои страни като Великобритания и Германия имат препоръки, различни от нашите за ваксината на „АстраЗенека“. Там ваксината се поставя с повишено внимание на жени под 30-годишна възраст.

 

Проф. Асена Сербезова коментира и недостига на лекарства. Тя заяви, че в момента не се наблюдава подобен, освен че има липса на едро на конкретен препарат от перорални антикоагуланти, но той може да е заменен с друга марка от лекарствата за разреждане на кръвта. Има продукт с който да се замести, каза още тя.

 

След като съдът оправда по обвинението за всяване на паника, Сербезова нарече случая ограничаване на основни права – „право на информация, и то чувствителна, свързана със здравето.“

 

„Според някои международни конвенции е допустимо е с цел да се привлече внимание към дадена важна тема да се изкаже такова подозрение, дори да се преувеличи. Аз в случая не го направих, а само казах свои предположения, че ще има липса на лекарства. Радвам се, че днес се обръща повече внимание на тази тема“, добави тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 7090 |07.04.2021 Проф. Калин Янакиев: Бойко Борисов е политически кастриран . 5| 4036 |07.04.2021 Проф. Росен Стоянов: Борисов призна, че държавата е участвала в кампанията . 12| 3651 |07.04.2021 Проф. Минеков: Предсрочни честни избори е най-добрият вариант, мафията е ранена . 3| 3437 |07.04.2021 Проф. Александър Маринов: Очевидно Борисов няма да е премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads