Реклама / Ads
3| 4774 |25.04.2019 НОВИНИ

Проф. Сергиева: МЗ да ускори процедурата за търг на радиоактивни изотопи

.
д-р Соня Сергиева Източник: bulsds
Надяваме се Министерството на здравеопазването да реши проблема с липсата на изотоп за изследване на онкоболните. От Министерството на здравеопазването осъзнават колко сериозен е проблемът и обещаха пълно съдействие
 

 Това каза в предаването „Лице в лице” проф. д-р Соня Сергиева, специалист по нуклеарна медицина.

 

От 1 април в България няма радиоактивен изотоп, чрез който се прави сцинтиграфия за откриване на метастазите на болните от рак. Този изотоп е толкова важен, защото в 14 отделения в страната с него се провеждат нуклеаро-медицински изследвания, които са много важни за диагностиката и проследяването на болните с онкологични заболявания.

 „С него се маркират различни органотропни вещества, които се натрупват избирателно в тъканите и органите, и дават информация за съответното онкологично заболяване.

 

Без този радиоактивен изотоп на практика ние не можем да осъществяваме нашата клинична дейност и поради тази причина в нашето отделение са отложени изследванията на около 300 души от началото на април.

 

За месец май ние също имаме планирани болни и поради тази причина не можем да дадем точна дата на пациентите, които са отложени от април месец за следващи изследвания”, допълни проф. Сергиева.

 

Тя обясни, че тези изследвания са от изключителна важност за болните с онкологични заболявания, защото, въз основа на някои от тях се планира лечението на болните.

„Ние отлагаме започване на лечението на болните в бъдеще. Поради тази причина е необходимо Министерство на здравеопазването да ускори процедурата за търг на радиоактивни изотопи и да намери най-подходящата фирма дистрибутор, тъй като проблемът в момента е, че две фирми дистрибутори, които имат лиценз за тази дейност, прекратиха своята дейност – едната официално от 1 април, а втората има финансови затруднения, поради което не може да поеме дистрибутирането на радиоактивните генератори в цялата страна.“

 

Част от изследванията, които провеждат, не могат да бъдат заменени с алтернативно образно изследване, обясни проф. Сергиева.

 

Изотопът е радиоактивно вещество, не се внася както другите медикаменти, каза тя и уточни, че дори да иска пациентът, не може да си плати за това лекарство.

 

Проф. Сергиева допълни, че една костна сцинтиграфия струва 70 лв., пациентът използва направление от НЗОК и не плаща нищо. Ако се наложи да се направи допълнително, по-специфично изследване, идва с талон от Касата и се плаща 350 лв. Пет скенерите струват 1600 лв. на касата, каза още професорът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4998 |24.04.2019 Проф. М. Константинов: Може да има издънки с машинното гласуване . 4| 4576 |19.04.2019 Не градски, а адски транспорт в София, смята проф. Н. Слатински . 11| 5477 |19.04.2019 Проф. Герджиков: Политическата върхушка опитва да подчини съдебната система . 14| 20177 |19.04.2019 Първо във Фрог: „Перките на Графа“ с нова жертва, сътрудничка на проф. Данаилов е в ”Пирогов”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads