Реклама / Ads
4| 3788 |17.01.2024 НОВИНИ

Проф. Светослав Малинов: "Споделен мандат" ще отблокира СОС и ще свали напрежението

.
Проф. Светослав Малинов, преподавател по политология в Софийския университет "Св. Климен Охридски" Източник: БГНЕС
"Споделен мандат" ще реши тримесечният проблем на Столичния общински съвет (СОС) и органът ще заработи. Тази формула ще отблокира местния софийски парламент и ще свали напрежението между политическите групи и ще намали личната неприязън между отделни съветници.
 

Това заяви пред БНР проф. Светослав Малинов, преподавател по политология в Софийския университет "Св. Климен Охридски".

 

Ученият коментира варианта за неработещия СОС.

 

"Частичните избори трябва да се избегнат  На практика трудно може да се стигне до нови местни избори, това са клюки и хипотези. Не изключвам протест на Московска 33 заради невъзможността съветниците да излъчат председател и да намерят начина да работят заедно и да взимат решения. Но невъзможността за председател ги блокира напълно", прогнозира специалистът.





Той каза още, че ако се избере председател на СОС толкова бързо ще започнат да взимат решения - бързи и популярни, че никой няма да гледа какво е мнозинството.

 

"Много рядко СОС трябва да взима сериозни политически решения или по политики, където мнозинството трябва да е твърдо. На общинско ниво не се работи така всекидневно. Нека се намери формула да се излъчи председател и СОС ще заработи, защото кметът е стабилен и той не подлежи на ротация", препоръча проф. Малинов.

 

И припомни, че при споделения мандат, който ще позволи да заработи СОС и да започнат да се решават проблеми на града, никой няма да упреква тези, който преди изборите са се клели, че няма да правят коалиция.





"Защото кметът не е коалиционен кмет е стои стабилно", смята изследователят.

 

При споделения вариант трябва да се избере кой започва и кой завършва мандата, защото в края идват избори и това има значение.

 

"Второ по-добре е да има поносимост и да няма лична неприязън. "Споделеният мандат" премахва усещането на несправедливост и сваляне на напрежението. Нека да има и споделено председателство между първите 3 групи, а могат и да приобщат и малките. Тази практика, когато една коалиция вкара един ли двама в интуиция, поделянето дава усещането за справедливост. А сега може да не е ефективно, но при такава конфронтация и да се признаят авторитети нека използваме стар начин", коментира университетският преподавател.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3883 |17.01.2024 “Възраждане” поема комисията за контрол на службите в НС . 22| 5391 |17.01.2024 Сиренето и млякото са поскъпнали заради служебното правителство на Радев? . 25| 4352 |17.01.2024 Манол Пейков: "Альоша" олицетворява ефективността на тоталитарната пропаганда  . 0| 3827 |17.01.2024 След инцидента с гръцкия кораб: САЩ нанесе удари срещу хутите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads