Реклама / Ads
39| 5525 |12.01.2024 НОВИНИ

Проф. Тагарев: Като помагаме на Украйна, ние защитаваме и себе си

.
Военният министър проф. Тодор Тагарев Източник: БГНЕС
"Помощта за Украйна е основен елемент на нашата политика, тъй като с Украйна ние защитаваме и себе си. Помагайки на Украйна, ние получаваме възможности да увеличим капацитета на отбранителната индустрия, да работи нашата икономика и да получим някои допълнителни въоръжения, които иначе не бихме могли да си позволим."
 

Това заяви от САЩ военният министър проф. Тодор Тагарев, цитиран от БНР.

 

По време на посещението си във Вашингтон той проведе няколко срещи. Фокусът в тях беше сътрудничество в областта на сигурността и отбраната между България и Съединените щати. Министърът на отбраната подчерта, че между двете страни от години има стратегическо партньорство.

 




Проф. Тагарев уточни, че Украйна не е отправяла допълнителни искания за военна помощ към България. "В наш интерес и в интерес на други европейски съюзници е този конфликт да намери решение, така че да бъде възстановено международното право, международният ред и цялата територия на Украйна в нейните международно признати граници", категоричен бе той.

 

Във връзка със самолетите F-16 той коментира, че всичко се движи по план. Министърът отбеляза, че трябва да се забързаме с изграждането на новата инфраструктура, за да може да посрещнем тези нови модерни бойни самолети. Той увери, че нашата армия има достатъчно подготвени пилоти и изрази оптимизъм, че през пролетта на 2025 г. ще видим нашите пилоти да летят на F-16.

 




Проф. Тагарев изтъкна, че САЩ оценяват много високо ангажимента на сегашното правителство и подкрепящото мнозинството от Народното събрание да увеличи разходите за отбрана, да модернизира армията и да мотивира нашите военнослужещи.

 

България заслужава да бъде достоен съюзник в НАТО, категоричен е той. Военният министър даде за пример подписването на споразумението между България, Турция и Румъния за разминиране на Черно море.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5302 |12.01.2024 Явор Божанков: Трябва да се направят реформи в службите за сигурност . 0| 4608 |12.01.2024 Почитаме Света Татяна . 10| 4806 |12.01.2024 Зеленски алармира: Ситуацията на фронта е тежка, нямаме достатъчно оръжия . 0| 4736 |12.01.2024 Израелската армия е открила доказателства, че заложници са били държани в тунел в Хан Юнис в Ивицата Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads