Реклама / Ads
10| 5938 |19.08.2021 НОВИНИ

Проф. Вълчев: Гешев трябва да внесе доклада за полицейското насилие

.
проф. Даниел Вълчев
Главният прокурор трябва да внесе доклада за разследването на полицейското насилие от протестите миналото лято. Дали ще трябва да отиде лично в парламента е друг въпрос. Въпросът с явяването на главния прокурор пред комисиите е отделен въпрос. Създава се впечатление у депутатите, че могат да “привикат” някого в Народното събрание. Те могат да го поканят. Това създава впечатление за известна предизборност. Може да харесваш или не главния прокурор, няма значение. Когато не се държиш институционално, това има дългосрочни последици.
 

Това заяви в ефира на bTV деканът на Юридическия факултет към Софийския университет проф. Даниел Вълчев.

 

По думите му с решение на Конституционния съд е ясно, че обвинител №1 не може да дава информация за конкретни висящи досъдебни производства, но трябва да дава аналитична и обобщена информация.

 

"Ако ние наистина искаме да направим реформа в наказателното правораздаване и в структурата на съдебната власт, трябва да се предприемат по-малки, на първо време, но много по-радикални промени в процесуалното законодателство. Ако се олекоти мястото на прокуратурата в наказателния процес, няма да се интересуваме от това кой е главен прокурор. Опитваме се не да решим системния проблем, а персонален такъв", посочи още проф. Вълчев.

 

Юристът коментира и случая с канадското гражданство на икономическия министър Кирил Петков. Той определи случая като неприятен, защото в Конституцията ясно са посочени критериите, по които лица могат да заемат висши длъжности.

 

"Спор по този въпрос няма и в много държави има такива ограничения. Върпосът е, че господин Петков е подал необходимите документи за освобождаване. Не знаем процедурата дали е приключила. Важно ли е субективното му мнение, че се чувства освободен? Не, не е. Ако се установи, че господин Петков има канадско гражданство, според решение на КС указите на държавния глава ще са с обратна сила - тоест все едно никога не е бил министър. Но и тук няма основания за тюхкане. Понеже темата се политизира и се твърди, че президентът не е догледал - не е работа на Румен Радев да праща писма до 160 държави. Ако господин Петков е попълнил декларация с невярно съдържание, това е друг въпрос", коментира още проф. Вълчев.

 

Деканът на Юридическия факултет коментира още и казусът с обвинения в плагиатство Петър Илиев. Скандалът с посочения за вицепремиер и министър на вътрешните работи от "Има такъв народ" създаде полемика в общественото пространство, а Етичната комисия в Алма матер прие сигналите срещу него като допустими. По думите на проф. Вълчев обаче това означава единствено, че са били подадени или от студенти, или от преподаватели и нищо повече. Тепърва предстои да бъдат направени експертизи и проверки.

 

"Колегите ще трябва да се обърнат и към Петър Илиев, който да изложи своите аргументи. Ако бъде доказано сходство, се предвижда включително и уволнение. Но нека не бързаме. Дотогава трябва да се установи идентичност на текстовете, после да се види дали има оригиналност на по-стария текст. Това не ни оневинява, но разширява базата за сравнение. Трябва да се сравни и дали този текст има научен принос или е разсъждение относно факти. Юридическият факултет е солидна институция, която ще навърши 130 години. Не искам да се оставя впечатление, че нещо се крие. Процедурите са ясни. Но не очаквайте да обесим хора, които не сме харесали по телевизията. Процедурата трябва да тръгне, да се види", обясни още деканът на Юридическия факултет в СУ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4917 |18.08.2021 Проф. Велизарова: Властите не могат да направят нищо повече за ваксинацията. Зависи от хората . 12| 5572 |18.08.2021 Гешев финтира с отпуск явяването си пред парламентарната комисия утре . 2| 3533 |18.08.2021 Гешев внесе в НС доклад за дейността на Бюрото по защита . 8| 3490 |18.08.2021 Прокуратурата: Явяването на Гешев в Комисията за полицейско насилие нарушава Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads