Реклама / Ads
0| 2718 |21.11.2022 НОВИНИ

Проф. Д. Вацов: Президентът се утвърждава като самостоятелна политическа сила

.
Проф. Димитър Вацов е политолог и преподавател в НБУ. Според Вацов Радев нарочно задържа властта с аргумента, че през зимата избирателната активност е ниска. Вацов открои, че най-големият критик на Радев е Демократична България. вацов посочи, че ръчното броене на разписките от машините обезсмисля машинния вот.

Проф. Димитър Вацов посочи, че е очевидно както за президента, така и за политическите партии, че правителство няма да има. Вацов е категоричен, че се задават нови предсрочни избори. Според политолога Румен Радев нарочно задържа властта, като използва аргумента, че през зимата избирателната активност е ниска. Вероятните избори могат да бъдат през м. март.

 

Пред БНР Проф. Димитър Вацов открои: "Правейки това, той се позиционира като самостоятелна политическа сила, конфронтирайки се много остро с една от българските политически партии - "Демократична България".

 

Вацов посочва, че е възможно Радев да е ядосан от критиките, които е получил, но може и това да е личната му преценка: "Той вече говори не само като за президент, а като за президент, около когото има кохорта. Говори за "моите хора срещу вашите хора", "моята кохорта срещу вашата кохорта", т.е. имаше много силна заявка за това, че става дума за политическо лидерство, минаващо през колективен политически субект."

 

Проф. Вацов каза, че е възможно това да се чете "зад желание да се създава нова политическа партия или - не, аз не съм готов да спекулирам, но чухме пряко какво ни каза президентът."

 

По думите на проф. Вацов т.нар. "кохорта на президента" включва не само офицерите, с които работи, но и министрите от служебните му кабинети: "През Радев тази кохорта застава директно на страната на проруския интерес, доколкото се защитава от него тезата, че България трябва да пази някакъв квази неутралитет, отказвайки да даде военна помощ на Украйна, плащайки руски газ в рубли, отказвайки да екстрадира руски дипломати и други подобни неща. Радев така косвено подкрепя пряко руския интерес."

 

Вацов открои, че най-големият критик на Радев е партията Демократична България: "На разговорите в президентството Румен Радев се опита хем да влезе в тази полемика, хем да вземе известен завой в нея, защото обвиняваше ДБ, че ще обезоръжат страната по време на война, а от друга страна се представяше като лоялен евро-атлантик".

 

Проф. Димитър Вацов подчерта, че "политическа инсинуация на Радев" е твърдението, че давайки помощ на Украйна, България ще се разоръжи и ще остане беззащитна:

"Това е неглижиране на ролята на съюзниците ни в НАТО, които покриват и Българското небе. Тези факти се пропускат удобно и се настоява на суверенния контрол и собствеността на оръжията". 

 

Проф. Вацов коментира и промените в Изборния кодекс за връщане на хартиената бюлетина и промени в отчитането на машинния вот: "Въвеждането на ръчно броене на разписките от машините обезсмисля машинния вот, както каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Няма никакъв смисъл да има машинно гласуване, ако всичко отново ще е в ръцете на местния сговор по комисии. всички предимства на машинния вот отиват на кино".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2477 |21.11.2022 Евелина Славкова: Логичният ход е, че президентът ще връчи третия мандат на БСП . 0| 2519 |21.11.2022 През декември ни очаква епидемична вълна от грип, предупреждава проф. Кантарджиев . 4| 2652 |20.11.2022 Андрей Райчев: Президентът ще наложи вето за хартиената бюлетина . 5| 4625 |19.11.2022 Огнян Минчев за Изборния кодекс: Президентът може да наложи вето, но няма да рискува

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads