Реклама / Ads
4| 4633 |05.01.2023 НОВИНИ

Проф. Анна Кръстева: По-малко Борисов, повече потенциал за ГЕРБ! Всички работят за президента

.
Анна Кръстева
”Всички работят за президента! Колкото повече се задълбочава политическата безизходица, толкова по-безалтернативен става президентът. Това е отговорност на всички политици към политическия ни модел, който не е президентски, а парламентарен”.Коментара направи проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в НБУ.
 

Според нея гражданите все по-малко се разпознават в този политически елит, който не работи в тяхна полза и се "върти в безплодността на огледалната стратегия - вие не ни подкрепихте и ние няма да ви подкрепим":


"Изключително самотен е политическият ни елит. ГЕРБ спечели изборите, но е самотен и няма коалиционен потенциал, за да формира правителство. Същото всички правят сега и с "Продължаваме промяната".


Всички партии трябва да научат уроците си, подчерта тя: "По-малко Борисов, повече политически потенциал. Това е посланието към ГЕРБ за следващата година. ГЕРБ има основания да разшири политическия си потенциал на базата на евро-атлантическата си ориентация, на базата на ясната позиция спрямо основния кливидж - войната в Украйна, но трябва да омекоти имиджа си на партия, свързана със статуквото, която дълги години ни нарежда като най-корумпираната и най-бедната страна", подчерта политоложката пред БНР.


ПП трябва да разбере, че трябва да напусне протестния цикъл и да навлезе в управленски, подчерта проф. Кръстева:


Няма прецедент в политическата история една партия да е толкова ухажвана, както е "Демократична България" от ГЕРБ, посочи тя и обясни, че това е със стратегическа цел да се разкъса предходната управляваща коалиция, а и да загуби подкрепата на електората си:


"Ако ДБ влезе в коалиция с ГЕРБ, ще загуби подкрепата на избирателите си, които са силно анти-ГЕРБ. ... Огромната дилема на ДБ е дали да приемат евентуално третия мандат и да бъдат подкрепени от ГЕРБ, или да запазят електората си".


По думите на проф. Кръстева БСП трябва да реши докога ще е конкуренция на "Възраждане": "Никой не харесва БСП, за да се коалира с тях".


Открито никой не харесва и ДПС, а скрито ги харесва ГЕРБ, коментира още тя.


Прогнозата на проф Анна Кръстева е, че страната отива към нови избори през пролетта: "Отиваме към нови избори!".


"Ако родният елит не беше взрян в пъпа си, можеше да се радваме на Шенген и на близък хоризонт за еврозоната, както Хърватия превзе два рубикона", добави тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3029 |03.01.2023 Проф. Даниел Вълчев песимист за съставянето на кабинет: Вървим към избори . 14| 4183 |03.01.2023 Проф. Тагарев: Украйна може да възстанови своите територии и няма да остави Русия на спокойствие . 15| 4191 |29.12.2022 Проф. Радулов за случая ”Грозев”: Години наред службите ни са работили проформа по руската агентура у нас . 0| 3069 |27.12.2022 Проф. Кантарджиев: Грипната вълна у нас в края на януари - началото на февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads