Реклама / Ads
0| 4611 |13.01.2023 НОВИНИ

Проговори майката на размененото бебе, може да има съд за болницата

.
„Тя е много е крехка, мъничка, уникално красива е, нашата е. Няма как да я сбъркам, ако видя две бебета, сложени едно до друго”. Думите са на майката, подала сигнала за размяната на бебетата в „Шейново”. Днес тя за първи път видя и прегърна рожбата си. Тази, която е родила.
 

Не иска да се разкрива самоличността й, защото близките й още не знаят за кошмара, през който преминава. Но точно в 11:00 часа днес тя отново се събра с дъщеря си. Точно 4 месеца след раждането й.


„За моите клиенти беше изключително щастлив ден, те не са виждали детето си от 4 месеца”, каза адвокатът на семейството Стоян Стойков. „Самата среща премина много емоционално, за първи път се срещнаха и майките, за първи път освен бебетата, размениха и първите им биберони, шишета, храна, дрехи. Визуално децата имат голяма разлика. Едното е с тъмна коса, другото със светла, едното е с тъмни очи, другото със сини очи”, каза още адвокат Стойков.


И в щастието на родителите обаче има място за тъга.


„Добре се чувстваме. Щастливи и същевременно тъжни, че все пак вземаме нашето биологично дете, нашата кръв, и даваме друго, което го обичаме като свое собствено. Затова чувствата са смесени”, казва майката.


Семейството има и друго дете. „Не сме й казали и няма да й кажем. Доколкото можем ще ги опазим до навършване на по-голяма възраст, за да могат да разбират, да разсъждават трезво. Защото това не е новина, която може да се поднесе на едно дете и да не обърка”, каза потърпевшата жена.


Случаят е прецедент у нас. И е бил предизвикателство и от правна, и от житейска гледна точка, признава адвокат Стойков.


„Чисто правно да подпиша споразумение за предаване на жив човек е прецедент. Двете страни с документ скрепихме предаването на децата. Затова подписахме споразумение между родителите”, обясни адвокатът.

Ако размяната не беше станала доброволно, казусът щеше да бъде решен по съдебен път. С дълга и тромава процедура.


„Бях решил да се срещна с ръководството на Софийския градски съд, за да съдействат бързо в такова производство. Много е важно, защото тези деца растат, опознават околния свята и всеки един ден за тях беше фатален”, смята адвокатът.


За момента семейството няма намерение да съди болница „Шейново”. Те са заявили своите претенции за обезщетение.


„Ами то е редно. Грешките трябва да се наказват, особено професионалните”, каза адвокатът.


Улеснение в случая е бил фактът, че всички документи са били изрядни и коректно попълнени. Грешката е била най-съществената възможно - размяна на самите бебетата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3671 |08.01.2023 Майката на загиналата Хариет се страхува от Семерджиев . 6| 6950 |06.01.2023 Размененото бебе от Шейново изчезна, твърди съседка на родилката . 33| 6715 |29.12.2022 Митрофанова проговори за ”Случая Грозев” и българските училища в Украйна /видео/ . 1| 3231 |23.12.2022 Отнеха българско дете от семейството му в Испания, майката се бори да си го върне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads