Реклама / Ads
1| 5375 |21.01.2020 НОВИНИ

Прокуратурата: Генералният ни консул в Мюнхен и бивш шеф на разузнаването - обвиняем

.
Драгомир Димитров Източник: БГНЕС
Удариха бившия шеф на Агенция “Разузнаване”. Изтичане на класифицирана информация и престъпление по служба са обвиненията, повдигнати срещу Драгомир Димитров, който в момента е генерален консул на България в Мюнхен.
 

Димитров е привлечен като обвиняем, а според прокуратурата е извършил длъжностно престъпление и по този начин е облагодетелствал фирма с 91 500 евро.

 

БГНЕС припомня, че до лятото на 2018 година Драгомир Димитров беше председател на Държавната агенция „Разузнаване” . След съгласуване между кабинета и президента, Димитров зае поста на генерален консул.

 

От съобщението на Военно-окръжна прокуратура – София става ясно, че Димитров е привлечен за обвиняем, за това, че за времето от 14.07.2016 г. до 09.08.2016 г. в качеството му на длъжностно лице – председател на Държавна агенция „Разузнаване“ е нарушил служебните си задължения, като не е организирал и не е контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация в Държавна агенция „Разузнаване“, с цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500,00 евро и от това са настъпили немаловажни вредни последици – осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

 

Димитров е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева.

 

Обект на проверката на прокуратурата са действия, извършени от генералния консул Драгомир Димитров преди назначаването му в дипломатическата служба, така че към момента няма основания за предприемане на действия от страна на работодателя. Това заявиха от Министерство на външните работи по повод повдигнатите обвинения на Димитров.


“МВнР бе уведомено от Прокуратурата на Република България, че предстои повдигане на обвинение спрямо служител от дипломатическата служба. Самият служител оказва съдействие на органите на държавното обвинение. Към момента няма основания за предприемане на действия от страна на работодателя, тъй като от съобщението на прокуратурата става ясно, че обект на проверка са действия, извършени от служителя преди назначаването му в дипломатическата служба”, заявиха от пресцентъра на външно министерство.

 

Драгомир Димитров е шеф на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) в периода 2012 - 2018 г. по време на първите два кабинета "Борисов" и кабинета "Орешарски".  Димитров бе преназначен по новия закон през 2015 г. с президентски указ на тогавашния държавен глава Росен Плевнелиев, а 5-годишният му мандат трябваше да изтече през 2020 г. Изненадващо обаче напусна поста си през юли 2018 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4253 |19.01.2020 БСП разширява консултациите за вота на недоверие с извънпарламентарни партии . 9| 8218 |16.01.2020 Прокуратурата: Зам.-министър от МОСВ разрешил влизането на боклук от Италия . 3| 4613 |16.01.2020 Прокуратурата: Нено Димов ощетил държавата, продавал вода на дружества в пъти по-евтино . 0| 3947 |16.01.2020 БСП започва консултации за вот на недоверие срещу кабинета Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads