Реклама / Ads
4| 10005 |03.10.2019 НОВИНИ

Прокуратурата мълчи за проверката в ДНСК, а там вече назначават без конкурс

.
Иван Несторов
Докладите за нередности в Дирекция „Национален строителен контрол“, публикациите за неправомерни дейности и оплакванията на служители, че в институцията цари пълен хаос продължават да са глас в пустиня. Нито една отговорна институция – МРРБ в лицето на Петя Аврамова или прокуратурата не обръща внимание, че в една толкова важна администрация се случват безобразни неща.
 

Най-много шефът да избухне,  да събере всички, да им се навика, че ще открие кой е портаджията. Никога не пропуска обаче, да каже и че никой нищо не може да му стори докато е на власт това управление, научи Фрог.

 

Припомняме, че директорът на ДНСК арх. Иван Несторов бе назначен от тогавашния министър Николай Нанков през 2017 г. след като Валери Симеонов на няколко пъти обвини публично предишната шефка Милка Гечева, че си затваря очите за незаконни строителни обекти по плажовете и за други нарушения. До тогава Несторов  е бил директор на дирекция "Геозащита и благоустройствени дейности" в МРРБ.

 

През април публикувахме подробности за доклад, съставен от главния секретар на ДНСК, в който се изброяват редица фрапиращи нередности - вижте ТУК и ТУК.

 

Сигнал до прокуратурата накара полицията да привика нас на разпит. Малко по-късно се оказа, че прокуратурата са влезли в ДНСК, но от това не последва отново нищо, въпреки, че имаше дори съмнения за фалшифициране на документи докато тече проверката.

 

Единственото което се случи е, че започна кадрова чиста, която в момента придобива колосални размери.

 

Кризата с липсата на кадри в ДНСК вероятно е причината да се издигат хора без да минават през иначе задължителен за всички конкурс или шеметно да израстват. От вторите е например секретарката на Иван Несторов Тоня Радевска, която от специалист за една година става главен експерт, въпреки, че е само с бакалавърска степен. Заплатата й рязко също скача на 1700 лв., въпреки, че експертите вземат по 1100 лв. За нея се знае само, че е от Априлци, от където е и зам. -министър Николай Нанков.

 

От сайта на институцията става ясно, че без да е обявен конкурс Мария Апостолова от изпълняващ длъжността вече е официално директор на правната дирекция в институцията. Няма информация за поста да е обявен и проведен конкурс. В институцията се говори, че издигането на Апостолова е заради безропотното изпълняване на поставените й задачи. В момента правният отдел в ДНСК е почти напълно безлюден. В други отдели има до 12 вакантни места, а е обявено, че се търсят един -двама служители.

 

В същото време продължават да си тръгват кадри - началникът на „Вътрешен контрол“ се пенсионира, а единственият архитект в РДНСК в София- град напуска, както и двама от инспекторите там.  Към момента там остават едва четири души, научи още Фрог.

 

В повечето институции всички споделят, че е негласно правило вакантно място да се взема с нагласени за определен човек конкурс. В сайта на ДНСК има обявени свободни позиции, но както вчера Фрог разкри постове вече ще се раздават централизирано. Вероятността да се появят още назначения без задължителното минаване през конкурс е голяма, твърдят източниците ни. Още повече, че началникът на ДНСК от 15 септември е в доста дълъг отпуск, който трябваше да приключи в понеделник.


Преди да отиде в отпуска обаче, се е разпоредил докато не минат изборите да не се издават актове на големи строителни фирми, а само предписания за отстраняване на нередности.

 

Работещите в ДНСК негодуват освен срещу пълни хаос в администрацията и срещу най-привилигированите служители, както те ги наричат – тези деловодството.  Дамите получават заплати като инспекторите, твърдят източниците ни. Те отговарят и за хранилището с архива на администрацията, но помещението често се използва за сбирки.

 

„Хранилището с документите е единственото място в което има мека мебел и маса, които са там за да се правят справки в архива, но е превърнато в закусвалня и барче. Там се правят всякакви празднества, на които се яде, пие и дири се пуши. Вместо да има строго регламентиран достъп и да  се спазват правилата за пожаробезопасност вътре се правят банкети и постоянно има някой на седянка.“, споделят служители, които се чудят дали пожарната не следва да направи проверка.

 

Ако това се случва в само една държавна администрация, какво ли е в другите?

 

Припомняме какво пише в доклада на главния секретар за деловодната система в ДНСК

.

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3839 |03.10.2019 Прокуратурата решава за ареста на 7 души от ДАИ-Пловдив . 0| 3756 |02.10.2019 Прокуратурата ще нищи смъртта на бебе в разградската болница . 0| 6029 |28.09.2019 Николай Баташки: ГЕРБ подкрепя разследвани от прокуратурата кандидати за кметове . 19| 11039 |23.09.2019 Александър Ваклин иска от прокуратурата да затвори устата на медиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads