Реклама / Ads
14| 7866 |15.12.2021 НОВИНИ

Борислав Сарафов отърва кожата от дела за обида. Не каза нищо за ”Ти св...а правила ли си?”. Но сега е на първа линия в атаката към МВР

.
Бойко Рашков, Борислав Сарафов, Иван Гешев
Шефът на Националната следствена служба възкръсна като птицата Феникс. Дълго време отсъстваше от медийното пространство и то най-вече, след като за главен прокурор бе предложен и избран Иван Гешев. Истината е, че името му преди това се спрягаше за наследник на Цацаров, но така и не се стигна до това, да бъде предложен за ръководител на държавното обвинение.
 

Преди няколко дни Борислав Сарафов застана на фронтовата линия в престрелката срещу МВР. Разположен плътно до Гешев, той се възмути от “безпрецедентния натиск” на разследващите в лицето на ГДБОП върху наблюдаващите прокурори по делото за изчезналите милиони при строежа на АМ “Хемус”. Сарафов обясни ситуацията с некомпетентност на служителите на ГДБОП.  "Очевидно има едно неразбиране на отговорностите и на закона от страна на колегите от полицията. Те очевидно не са разбрали, че прокурорите не могат да отидат и да обещаят това, което се е искало от тях. Това е една грешка в комуникацията и непознаване на закона от страна на полицията.“, каза той. 


Пребиваването на Борислав Сарафов в сградата на Националното следствие се съпровожда от няколко големи скандала, които бяха впоследствие старателно потушени. През 2017 година срещу него бе заведено наказателно дело от частен характер за обида срещу следователя Страхил Каменички, ангажиран с разплитане на тежката железопътна катастрофа край Хитрино.

 

Пред други разследващи, според тъжбата, Сарафов казал на Каменички репликите: “мързеливи, неграмотни, деквалифицирани, нищо не работят, говорят само за ишияс и лумбаго и само чакат да дойдат годините за пенсия”, “Аз теб съм те проучил. Името ти е показателно и съответства на поведението ти. Ти си един страхливец, имаш заешко сърце и те е страх да поемеш някаква отговорност…”, “Майка ти и баща ти не случайно са те кръстили така…страх те е да повдигнеш обвинение на тези убийци”, “Искаш ли сега още в четвъртък да ти образувам дисциплинарка пред прокурорската колегия във ВСС?”. 

 

Причина на делото да не се даде ход е т. нар. функционален имунитет на Борислав Сарафов. Така той успява да се отърве  от съдебен процес. Пак по този случай във ВСС срещу него се жалват други 9 следователи, отново за грубо отношение и натиск. Куриозното е,  но не и изнанадващо е, че сигналите им стигат до “под кривата круша”.  


Има и друг - втори подобен случай с Борислав Сарафов. През 2016 г. дознателката от ГДБОП Любомила Ценова заведе две дела срещу Сарафов по идентични обвинения - оказан натиск по висящо разследване( "Агромах"), обиди и заплахи.  Магистрати и полицаи тогава се питаха дали сред обидните квалификации към Ценова, не  е имало и въпрос: “Ти свирка правила ли си?”. По тази тема Борислав Сарафов запази пълно мълчание. Но  използва страницата на прокуратурата, за да обясни своята версия, както и да обвини дознателката в корупция. Накрая историята приключи с извинение от страна на Сарафов и оттегляне на исковете. 

 

Да не забравим и една съществена подробност. Изнудваният бизнесмен Илия Златанов разказа в разследването на АКФ "Осемте джуджета", че Борислав Сарафов е ходил на крак при сочения за лобист на спецпрокуратурата Петьо Петров - Пепи Еврото. Шефът на НСлС не го отрече.


След тези спомени, е хубаво да се припомни на хората от властта, в случая на водещи магистрати, да внимават в какво се кълнат. Защото много често думите им опровергават техните действия. 

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6252 |14.12.2021 Лена Бориславова и Яна Балникова от ПП хвърлят оставки като депутати. Отиват в МС . 4| 3168 |14.12.2021 Борислав Сарафов: Няма връзка между катастрофата с автобуса и пътната маркировка на АМ ”Струма” . 4| 6120 |13.12.2021 Лена Бориславова, ПП: Благодаря на „опитната опозиция“, която 12 години ни показа как не се прави . 3| 3168 |09.12.2021 Борислав Сандов: Коалицията в настоящия ѝ вид е неизбежна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads