Четвъртък, 23 Ноември 2017, 09:13
Frognews
6| 2652 |26.01.2017

Прокуратурата обяви пет мерки в отговор на евродоклада

.
Главният прокурор ще представя периодично обобщени доклади за постигнатия напредък по дела за корупция и организирана престъпност. Това е една от мерките, които държавното обвинение обяви, че ще предприеме след доклада на Европейската комисия.
В изпратеното до медиите становище се прави уговорката, че въпросните доклади ще бъдат в съответствие с правомощията на главния прокурор по чл. 84, т. 16, изр. 2 от Конституцията т.е. пред Народното събрание и за "дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика".

В доклада на ЕК препоръката за публично отчитане на напредъка по дела за корупция по високите етажи  на властта и за организирана престъпност е за конкретни дела, "за които вече има информация в общественото пространство". "При зачитане на презумпцията за невиновност, главният прокурор следва да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения", пише Брюксел.   

Друга мярка, която прокуратурата обяви, че ще предприеме, е да продължи да участва на експертно ниво в подготовката на проекти за изменения в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Тя ще участва и в подготовката на проект на пътна карта за изпълнение на препоръките от независимия анализ на европрокурорите, "доколкото техен адресат са и други държавни институции". Освен това прокуратурата обяви, че ще инициира сформиране на междуведомствени работни групи за изготвяне на пътни карти и механизъм на отчитане на изпълнението на препоръките в анализите на решенията на съда в Страсбург и на корупционни дела. Последната пета мярка, с която се ангажират от държавното обвинение, е да ориентират вътрешно-обучителната програма преимуществено към теми, свързани с ефективното разследване на корупционни престъпления.

В становището на прокуратурата се заявява, че ръководството ѝ приема, че докладът е реалистичен и обоснован, с ясно формулирани препоръки. "Достойнство на направения анализ е проявеният комплексен подход, който отчита ролята на всяка от институциите и подчертава потребността от съвместни усилия и конструктивен диалог. Обективно е посочено, че "темпът и задълбочеността на реформите"  зависят от множество фактори, включително и от адекватно законодателство", пише в разпространеното до медиите съобщение.

От държавното обвинение определят като коректен извода за"продължаваща липса" на убедителни резултати, независимо от предприетите вътрешно-организационни и законодателни мерки за подобряване ефективността на прокуратурата. Но подчертават, че доклада си Брюксел казва, че тя се дължи на "всички съответни институции в различните етапи на наказателното производство".

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Елена Йончева разкри, че е паднала оградата на границата край Малко Търново 0| 3 |23.11.2017 . Близо 100 деца пипнаха хепатит А в град Раковски 0| 224 |23.11.2017 . Ревизоро: Големите играчи в полулегалния бизнес с горива са Бореца, Кокаинчо, Музиканта и Монсеньора 1| 650 |23.11.2017 . Шефът на ВАП: Имаме над 200 контролни органи, но те са пасивни и бездействат 0| 552 |23.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах