Реклама / Ads
6| 4540 |26.01.2017 НОВИНИ

Прокуратурата обяви пет мерки в отговор на евродоклада

.
Главният прокурор ще представя периодично обобщени доклади за постигнатия напредък по дела за корупция и организирана престъпност. Това е една от мерките, които държавното обвинение обяви, че ще предприеме след доклада на Европейската комисия.
 
В изпратеното до медиите становище се прави уговорката, че въпросните доклади ще бъдат в съответствие с правомощията на главния прокурор по чл. 84, т. 16, изр. 2 от Конституцията т.е. пред Народното събрание и за "дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика".

В доклада на ЕК препоръката за публично отчитане на напредъка по дела за корупция по високите етажи  на властта и за организирана престъпност е за конкретни дела, "за които вече има информация в общественото пространство". "При зачитане на презумпцията за невиновност, главният прокурор следва да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения", пише Брюксел.   

Друга мярка, която прокуратурата обяви, че ще предприеме, е да продължи да участва на експертно ниво в подготовката на проекти за изменения в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Тя ще участва и в подготовката на проект на пътна карта за изпълнение на препоръките от независимия анализ на европрокурорите, "доколкото техен адресат са и други държавни институции". Освен това прокуратурата обяви, че ще инициира сформиране на междуведомствени работни групи за изготвяне на пътни карти и механизъм на отчитане на изпълнението на препоръките в анализите на решенията на съда в Страсбург и на корупционни дела. Последната пета мярка, с която се ангажират от държавното обвинение, е да ориентират вътрешно-обучителната програма преимуществено към теми, свързани с ефективното разследване на корупционни престъпления.

В становището на прокуратурата се заявява, че ръководството ѝ приема, че докладът е реалистичен и обоснован, с ясно формулирани препоръки. "Достойнство на направения анализ е проявеният комплексен подход, който отчита ролята на всяка от институциите и подчертава потребността от съвместни усилия и конструктивен диалог. Обективно е посочено, че "темпът и задълбочеността на реформите"  зависят от множество фактори, включително и от адекватно законодателство", пише в разпространеното до медиите съобщение.

От държавното обвинение определят като коректен извода за"продължаваща липса" на убедителни резултати, независимо от предприетите вътрешно-организационни и законодателни мерки за подобряване ефективността на прокуратурата. Но подчертават, че доклада си Брюксел казва, че тя се дължи на "всички съответни институции в различните етапи на наказателното производство".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3530 |23.01.2017 Прокуратурата погна депутата, който затвори улица . 4| 4737 |23.01.2017 Трайков: Прокуратурата си измисля, като не й стигат фактите . 5| 3948 |20.01.2017 Крути мерки на церемонията по встъпване в длъжност на Радев, забраняват и дронове . 0| 3503 |18.01.2017 Прокуратурата пак ще съди Гюнай Сефер и Митхат Табаков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads