Петък, 20 Октомври 2017, 06:27
Frognews
0| 3052 |07.06.2016

Прокуратурата погна общините за събиране на незаконен данък

.
Върховна административна прокуратура погна община Хасково и още други общии заради събиране на „данък наследство” в нарушение на Закона за местните данъци и такси. Това съобщихта от държавното обвинение.

 По указание и разпореждане на Върховна административна прокуратура, Окръжна прокуратура - Хасково извърши проверка по реда на надзора за законност на Наредбата за определяне размера на местните данъци в община Хасково, допълват от прокуратурата.

 При проверката на прокуратурата е установено, че с приетата на 19.12.2008 г. от Общински съвет - Хасково Наредба е определен размер на данък върху наследствата поотделно за всеки наследник или заветник, в нарушение на  Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), който е въвел необлагаем минимум на наследствен дял, под размера на който не се събира данък.

В чл. 36 от Закона за местните данъци и такси  е предвидено данъчната ставка да се определя с решение на общинския съвет в границите, посочени от законодателя, но с предвиден необлагаем праг на данъчна основа при наследствен дял, оценен до 250 000 лева, т.е. при наследствен дял под 250 000 лева данък наследство не се дължи и не се плаща.

Общинският съвет Хасково не е съобразил  Наредбата си със ЗМДТ и е задължил всички наследници да внасят данък наследство, независимо от размера на наследствения дял и по този начин е въвел незаконно задължение за внасяне на данък наследство на всички наследници, съобщават от прокуратурата. Затова Окръжна прокуратура е сезирала Административният съд в Хасково с искане за отмяна на незаконосъобразната част от Наредбата за определяне размера на местните данъци и такси в общината..

Проверката на Върховна административна прокуратура продължава на територията на цялата страна. Според запознати такава е практиката в цялата страната и тя се случва от години, установила проверката.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Гришо би поляка Йежи Янович в два сета в Стокхолм 0| 2232 |19.10.2017 . Победителка в три конкурса за красота стана инспектор в пожарната 0| 2356 |19.10.2017 . Ето истинският Александър, чиято самоличност Спас от Кочериново открадна 0| 2319 |19.10.2017 . ЧСИ-тата недоволни от промените в ГПК 2| 2302 |19.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах