Реклама / Ads
11| 4115 |19.07.2021 НОВИНИ

Прокуратурата не установи да са подслушвани политици

.
Софийската градска прокуратура приключи разследването за подслушването на политици и е прекратила образуваното досъдебно производство. Причината - не са открити доказателства за незаконни действия. Не е установено използване на СРС спрямо политически партии. Няма данни за СРС по отношение на президента, вицепрезидента, бившия и настоящия министър-председатели.
 

Според разследването на Националната следствена служба нарушения от страна на служители на ДАНС и две дирекции в МВР - ГДБОП и ДВС, не са били извършени. Проверката бе направена заради съмнения, че са били нарушени процедурите по искане, разрешаване и съответно прилагане на специални разузнавателни средства, както и при съхраняването и унищожаването на събраната чрез СРС информация. 

 

Изискана е била информация от всички компетентни органи - ДАНС, ГДБОП и ДВС.

Установени са две искания при проверка на ГДБОП по две досъдебни производства с дадено разрешение на Специализирания наказателен съд. Те са били образувани за извършени престъпления от общ характер - разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол и за организирана престъпна група, занимаваща се с производство на високорискови наркотични вещества - марихуана и амфетамини, и последващото им разпространение в страната. 

 

След констатиране на факта, че лица, за които са прилагани СРС, са кандидати за народни представители, те са били прекратени, а материалите са докладвани в Специализирана прокуратура.

 

ФрогНюз припомня, че скандалът с подслушванията на политици избухна още в първите дни живот на служебния кабинет. Данните първоначално бяха изнесени от ген. Атанас Атанасов, а после потвърдени и от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той обяви, че са били подслушвани десетки представители на политическите партии, граждански активисти. Спомена името и на служебния премиер Стефан Янев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3244 |12.07.2021 НЗОК установила пет вида нарушения при проверка на ”Пирогов” . 11| 15315 |09.07.2021 Божков представя откупен от него артефакт, иззет от прокуратурата . 3| 3847 |08.07.2021 АКФ до Прокуратурата: МЗ е закупило китайски лекарства срещу COVID-19 без нужната документация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads