Реклама / Ads
7| 3990 |01.11.2023 НОВИНИ

Прокуратурата започва разследване как "наши ‘ора" в Малорад дописват бюлетини

.
Прокуратурата във Враца образува досъдебно производство за преправяне на резултатите от изборите в село Малорад от членове на секционна комисия. Случката от селото в община Борован беше разкрита благодарение на видеонаблюдението на вота, което в конкретния случай е трябвало да бъде прекъснато, за да могат членовете на комисията да преправят бюлетините, но са забравили да спрат записа.
 

Двама души са задържани по случая с подправените бюлетини във врачанското село Малорад. Това са председателят на секционната избирателната комисия и член на комисията, съобщиха на брифинг от прокуратурата.

 

Предстои да бъде поискано задържането им до 72 часа и да им бъдат повдигнати обвинения.

 

"Разпитани са множество свидетели - членове на СИК, застъпници, кандидати за общински съветници, полицейските служители, които са охранявали района. Изискан и приобщен по делото е записът от видеонаблюдението. Назначена е видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза, както и на съдържанието на аудио файловете. Задържани вчера са 2 лица за срок до 24 часа. Предстои привличане в качеството им на обвиняеми и задържане до 72 часа и внасяне на искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Едното лице е от женски пол и фигурира на видеозаписа, а другото е от мъжки пол, на което се чува гласа, който е член на секционната избирателна комисия. Доказателствата се безспорни за тези 2 лица. Започнало е наказателно производство", заяви прокурор Емилиян Костов, говорител на Районна прокуратура-Враца.

 

"Във връзка със случая Малорад е образувано досъдебно производство за това, че на 29.10 около 23 часа в секционна избирателна комисия в село Малорад длъжностно лице е преправило резултати от местните избори за общински съветници. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години", допълни прокурор Емилиян Костов.

 

"Предстои установяване чрез видеозаписи и на други лица, които са били в помещението - кой е имал право да присъства, кой е отразен в протокола и кой не е. Това е дръзко и грубо погазване на изборното законодателство, нарушаване на правото на вот на гражданите", каза още Емилиян Костов.

 

"Налице е възможност и опасност тези двама да повлияят на останалите свидетели в хода на разследването", заяви Камен Каменов, районен прокурор на Враца.

 

При доказване на повдигнатото престъпление, наказанието според Наказателния кодекс е от 1 до 5 години затвор.

 

В записа се чува как мъж предлага на колегите си от комисията да помогнат на трима кандидати, които са от селото.

 

"Така, тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнеме на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там. Некой има ли претенции, зависи от комисията, както кажете", пита мъжът зад камерата, а около него се чува друг, който казва, че няма претенции. Следва кратко суетене, при което инициаторът, който стои зад камерата, казва на другите да решат дали искат да помогнат, защото той си е свършил работата и ще си ходи, защото му е "на дедовия".

 

През цялото време пред камерата е жена, която взема тесте бюлетини и започва да дописва преференции. Малко след това обаче на заключената врата на секцията се чука и един от членовете нарежда дописването да спре.

 

"Пак е нещо", добавя жената, след като колежката ѝ е успяла да допише няколко бюлетини. От записания разговор става ясно, че дописаните преференции са за Боби, Мартин и чичо Цено, които са от различни листи.

 

Боби от записа е Боби Боянов, който е кандидат за общински съветник от местната коалиция "Съюз на демократичните сили“. Той е избран за общински съветник с 85 преференции, но от тази секция е успял да получи само една, пише Lex.bg.

 

Чичо Цено е бившият кмет на селото Цено Цоловски, който сега е от листата за общински съветници на "Възраждане" и е избран със 127 преференции, като за него в тази секция има 50 преференции.

 

Мартин от записа е кандидатът за общински съветник от БСП Мартин Диловски, който обаче не успява да влезе общинския съвет.

 

От прокуратурата съобщиха, че са дадени конкретни указания на разследващите за събиране на доказателства. Според известните до момента данни преправянето на бюлетини е станало около 23 ч.

 

"Предстоят разпити на свидетели, в това число членове на Общинска избирателна комисия-Борован и кандидат от съответна политическа партия. Ще бъдат изискани записи от налични камери за видеонаблюдение в периметъра около местопрестъплението и назначена видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза", посочват от прокуратурата.

 

Ако вината на някои от членовете на комисията се докаже, те могат да бъдат осъдени на от една до пет години затвор.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 107575 |01.11.2023 Из социалните мрежи: "Потрес - Вижданията на Ваня Григорова за образованието в София" . 3| 3908 |01.11.2023 Радев: Днес, утре и всякога ще се нуждаем от нашите учители и просветители . 2| 3909 |01.11.2023 НОИ: Пенсиите ще се изплащат от 7 до 20 ноември . 0| 3872 |01.11.2023 Европейската комисия съобщи, че е одобрила трета подобрена ваксина срещу COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads