Реклама / Ads
0| 4816 |23.01.2018 НОВИНИ

Прокурори искат домашен арест за ген. Кирчо Киров

.
Да бъде наложена мярка за неотклонение ”домашен арест” за бившия началник на НРС ген. Кирчо Киров, поискаха от съда военните прокурори.
 
Стана ясно на пресконференция пред медиите от изявленията на военния прокурор Елин Алексов и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Алексов допълни, че съдът е отказал да наложи мярка "домашен арест" на Киров, но определението ще бъде обжалвано на втора инстанция. Арнаудова пък напомни, че делото е гледано при закрити врата, поради което не може да бъде разгласена пълната информация, събрана по него.

Софийският военен съд постанови присъда от 15 г. затвор за бившия шеф на националното разузнаване, който е обвиняем за това, че от 2007 г. до 2011 г., като директор на НРС, в съучастие със свой подчинен началник, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от 5,1 милиона лева. Решението на военните магистрати обаче не е окончателно и подлежи на обжалване.

"Присвоените пари са 39 процента от особените разходи на Националната разузнавателна служба, които тогава не са подлежали на проверка от Сметната палата. Те са били описвани като нужни за дейност, която е вече закрита. Няма данни по делото, че те са били използвани за разузнавателна дейност", обясни прокурор Алексов.

Той бе категоричен, че използването на сумата в размер на 5,1 млн. лв. не е предмет на доказване от прокуратурата, а на Комисията за разкриване и изземване на незаконно придобито имущество.

 „Няма доказателства, че тези пари са похарчени за разузнавателна дейност”, коментира говорителят на ВОП.
По време на брифинга стана ясно, че условно наказание „лишаване от свобода” е получил и съучастникът на ген. Киров – полковникът от резерва бивш служител на НРС Димитър Лидарев.
От своя страна ген.Киров обяви, че ще обжалва присъдата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4274 |18.01.2018 Жители от Северозапада искат тунел под Петрохан . 2| 4599 |06.01.2018 Искат ли Северозапада в Румъния? . 7| 5039 |03.01.2018 Костадин Костадинов: Раждаемостта е най-ниската от 1878 г., май управляват дебили . 0| 4199 |29.12.2017 Над 180 майки в Пловдив искат детегледачи по социална програма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads