Реклама / Ads
11| 4724 |26.10.2009 НОВИНИ

Прокурори ще разпитват Сергей Станишев

.
Сергей Станишев Източник: Вяра Йовева
Сергей Станишев щв бъде разпитван в прокуратурата, казаха пред медиите обвинителите. Ще бъдат викани много лица, включително и бившия премиер Сергей Станишев, твърди пред bTV градският прокурор Николай Кокинов.
 
В Софийска градска прокуратура вече има образувано досъдебно производство по случая с изнесения секретен доклад на ДАНС. То е за разгласяване на информация, която има класифициран характер.


Партия "Ред, законност, справедливост" (РЗС)излезе с декларация, в която призова експремиера Сергей Станишев доброволно да се откаже от депутатския си имунитет за периода, в който следствените и правораздавателни органи работят по случая с изнесения доклад на ДАНС.

От РЗС смятат, че Станишев е злоупотребявал грубо с власт, като е използвал ДАНС за политически и лични цели, включително и за нерегламентирано лобиране, търговия с влияние. Оказвал е натиск чрез съветниците си върху икономически групировки, за да отстъпят територия на бизнес кръговете около него.

Според РЗС със своите действия бившият министър-председател  многократо е препятствал и затруднявал работата на българските специални служби.

За нарушение на закона от страна на Сергей Станишев, които трябва да бъдат санкционирани, говири в ефира на БНТ и лидерът на Атака Волен Сидеров, член на парламентарната комисия за контрол на ДАНС.

По неговите думи повече обяснения по случая трябва да се дойдат, след като се повдигне обвинение срещу Станишев. За целта трябва да бъде поискан неговия имунинет – нещо, което главният прокурор може да направи. Трябва да се види, че и бивш министър-председател може да бъде разследван, за да не си мисли, че е богопомазан, заяви още Сидеров.

Според Цвятко Цветков случаят се изстисква политически. Същественият въпрос е защо още със замисъла за създаването на ДАНС там се е заложил конфликт и службата се е превърнала в епицентър на конфликт на интереси. Не веднъж специалните служби са използвани за политически цели и лица, заяви Цветков. Сергей Станишев като бивш премиер, човек, който е работил с много документи и вземане на важни решения, е трябвало да разпореди действия, свързани с това, което е прочел в предоставения му доклад, каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4702 |25.10.2009 Станишев иска проверка на Алексей Петров . 53| 6285 |25.10.2009 Иван Костов: Съд за Сергей Станишев . 13| 5365 |25.10.2009 Прокурори: Под тогите ни се вижда бельото . 26| 5780 |24.10.2009 Станишев изгубил секретен документ на ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads