Реклама / Ads
0| 2508 |07.07.2023 НОВИНИ

Промени на ръба на Конституцията: Спорен текст за техническия преглед изчезна от закона за бюджета

.
Източник: БГНЕС
Финансовият министър Асен Василев се готвеше да предложи на парламента за приемане законови промени на ръба на Конституцията. Те бяха описани в закона за бюджета, с чийто преходни и заключителни разпоредби се предлагаше промяна в Закона за движение по пътищата.
 

Целта бе да стане невъзможен годишният технически преглед на кола, ако собственикът ѝ не си е платил глобите за пътни нарушения. Спорният текст бе описан в Закона за бюджета, качен миналата седмица на сайта на финансовото министерство. След внасянето на проекта в парламента обаче вече липсва, предава Mediapool.

 

Какъв е проблемът?


Само преди няколко дни Конституционният съд (КС) се произнесе по дело със сходен предмет. Той бе сезиран от Висшия адвокатски съвет заради действаща доскоро норма от Закона за движение по пътищата. Тя гласеше, че на човек, който не си е платил всички задължения по глоби, не се издава шофьорска книжка и не се връща отнета.

 

КС отмени този текст. В единодушното си решение съдиите постановиха, че това ограничава свободата на движение на гражданите и те не трябва да търпят ограничения заради неспособността на държавата да събере глобите.

 

"Като е приел с оспорената разпоредба, че не се издава свидетелство за управление на моторно превозно средство или негов дубликат, както и отнето свидетелство не се връща до заплащане изцяло на дължимите глоби, законодателят по същество въвежда ограничение на основното право на гражданите на свободно придвижване по територията на страната, придобиващо характер на санкция за водача за несъществуващо административно нарушение, което е в противоречие с принципа на правовата държава", пише в решението на КС.

 

На практика записаното в първия вариант на бюджета бе същото като отменената от КС норма. С него се въвеждаше подобно ограничение и се отказваше услуга – годишен технически преглед. Липсата ѝ води до невъзможност колата да се ползва.

 
Какво се случи?


Mediapool попита финансовото министерство каква е причината спорната норма да изчезне от внесения в парламента вариант. Засега отговор няма.

 

Юристи, с които Mediapool се консултира, твърдят, че ако подобно предложение бъде прието, има всички основания то да бъде атакувано пред КС.

 

Дежа вю


Неспособността на държавата да събере глобите, които сама е наложила, е легендарна. Вместо да се опитат да подобрят работата си, институциите искат да санкционират гражданите втори и трети път.

 

Преди години МВР измисли да не пуска през границата пътуващи в Гърция.

 

На пунктовете с Гърция се правеха масови проверки за невръчени и неплатени глоби. Те се връчваха на място и ако длъжникът не си плати на място, се отнемаше книжката или се спираше от движение колата.

 

Миналата година омбудсманът Диана Ковачева атакува пред КС друга подобна норма. В Закона за пътищата бе записано, че до технически преглед не се допуска кола без винетка. Преди съдът се произнесе, парламентът набързо отмени тази норма и делото бе прекратено поради липса на предмет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2641 |07.07.2023 Атанас Славов: Независимост на съдилищата и отчетност на прокуратурата - само през промени в Конституцията . 6| 2714 |06.07.2023 Адв. Емил Георгиев: Крайно време е ПП-ДБ да внесе проекта си за конституционни промени . 2| 2752 |30.06.2023 Елисавета Белобрадова: Проектът за промени в Конституцията е нужно да е всеобхватен . 1| 2628 |30.06.2023 До 10 дни от ПП-ДБ внасят готов проект за промени в Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads