Реклама / Ads
1| 3809 |19.12.2023 НОВИНИ

Промените в Конституцията: Какво ще обсъждат депутатите днес? 

.
На второ четене в пленарна зала трябва да бъдат гледани днес промените в Конституцията. Те бяха приети със 164 гласа “за” на второ първо четене, след като не събраха достатъчно подкрепа за промени по бързата писта. Имаше обаче критичен минимум - 161 гласа, за да бъдат разгледани повторно. През уикенда комисията по конституционни и правни въпроси заседава ударно, за да се реши какво в крайна сметка ще се гласува днес. Промените, по които има солиден консенсус, са козметични.
 

Ето какви са финалните текстове: 

 

Върна се правомощието на президента да освобождава и да назначава председателите на върховните съдилища и главния прокурор. То бе премахнато в първия вариант, но след критики и коментари остана. Приет бе текст, според който ако няма указ на държавния глава за назначаването на председателите на ВАС, ВКС и главния прокурор в 7-дневен срок, решението за избора се обнародва автоматично и влиза в сила. 

 

Служебните премиери ще се избират измежду председателя на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Ограничения в правомощията на служебното правителство могат да бъдат предвидени в закон.







Запазва се методическото ръководство на обвинението. Адв. Емил Георгиев от Инициативата “Правосъдие за всеки” заяви пред ФрогНюз обаче, че с методическото ръководство на главния прокурор се злоупотребява: 

 

“Това е правомощие на главния прокурор, дадено му по силата на конституцията, преповторено в ЗСВ, който обаче не съдържа никакви процедури и правила спрямо това как точно се приемат тези методически указания, инструкции и заповеди, които главния прокурор може да утвърждава и да ръководи прокурорите си. Тук много често сравнението е с тълкувателните решения на върховните съдилища, които служат за уеднаквяване на правото, но тънкият момент е, че там процесът е много прозрачен - ясно е кой предлага, събират се в хода на това тълкувателно производство становища, има заседания, решение, което е публично, хора, които са несъгласни”, коментира адв. Георгиев. 

 

Окончателно ВСС ще бъде разделен на две- прокурорски и съдийски съвет. Квотите в тях ще се запазят така, както е по проект, за да се гарантира съдийската независимост. Тази сутрин Надежда Йорданова коментира пред БНТ, че това е висшата цел - гарантиране независимостта на съда.

 

В новия ВСС ще има 15 членове - председателите на ВКС и ВАС, 8 избрани от съдиите и 5 от Народното събрание. В прокурорския съвет влизат 10 членове - главният прокурор, двама избрани от прокурорите, един от следователите и шест от парламента. Мандатите и на двата съвета ще са от по 4 години.

Сегашният състав на ВСС ще продължи да действа поне още девет месеца, въпреки че е с изтекъл мандат.







Общо събрание ще наследи пленума на ВСС. Неговите правомощия ще се ограничат до решаване само на някои въпроси. Главният прокурор и правосъдният министър ще останат в това събрание, но няма да имат право на глас.

 

Мандатът на главния прокурор става 5 години, а на председателите на върховните съдилища - седем, реши още комисията през уикенда. Според съдия Мирослава Тодорова, съдия от СГС, Съюз на съдиите в България това е полезно, защото разграничава главния прокурор ит председателите на върховните съдилища и вече няма да се говори за “тримата големи в съдебната система”. 

 

ВКП и ВАП се закриват и на тяхно място ще има само Върховна прокуратура. Също така ще отпадне възможността прокуратурата да прави проверки във всички администрации, но пък ще бъде запазено правото й да атакува административни актове.

 

Съдебният инспекторат ще остане в сегашната си форма.

 

Хора с двойно гражданство ще могат да стават депутати. Запазва се идеята парламентът да не се разпуска при невъзможност за сформиране на кабинет, а нови избори се произвеждат не по-късно от месец преди изтичането на срока на пълномщията на действащия парламент.

 

Въведе се индивидуалната конституционна жалба. Така граждани ще могат да сезират КС, но филтър ще са съдилищата.

 

Остава датата на националния ни празник - 3 март.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3665 |19.12.2023 Надежда Йорданова: Независимостта на съда е фокус на конституционната реформа . 5| 3705 |19.12.2023 Трябва ли да приемаме повече мигранти, за да влезем в Шенген? . 9| 4911 |19.12.2023 За Сабрутев “Възраждане”, ИТН и БСП късат ризи за Путин, станали паметници на глупостта . 8| 3975 |19.12.2023 Борис Бонев: Изнасилват СОС. Има активен саботаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads