Реклама / Ads
29| 8093 |26.10.2011 НОВИНИ

BG проститутки заработват 1/2 милиард годишно

.
Броят на проституиращите българи нараства; почти целият бизнес е в ръцете на организираната престъпност, гласи доклад на фондация „Риск Монитор”.
 

Към половин милиард годишно заработват българските проститутки, сочи доклад на фондация „Риск Монитор”. Според данните от представеното вчера изследване на тема „За и против легализация на проституцията” броят на жриците е между 5000 и 8000. Всяка от тях изкарва между 120 и 240 лв. Ако платените момичета се трудят по 300 дни в годината, ще докарат на сводниците си 430 млн. лв. В България 90% от бизнеса с платената любов се управлява и владее от организираната престъпност, се казва още в анализа на „Риск Монитор”.

„У нас проституцията е в едно полунеопределено положение”, коментира шефът на фондацията Стефан Попов. Според него страната ни е между 3-то и 5-о място в Европа и си съперничи с гиганти като Украйна и Русия в разпространението на най-древния занаят.„Една прибързана легализация обаче не е ясно какви последици би могла да има”, уточни Попов. Той твърди, че така ще се облагодетелстват най-вече криминалните структури, които контролират жриците. Тенденцията сочи, че броят на проституиращите българи нараства, а практикуващите са много повече от тези, посочени в официалните данни. Специалистите, изготвили изследването, предлагат 2 вида препоръки ­ законодателни мерки в краткосрочен план и в дългосрочен план. В момента липсва правна забрана за осъществяване на проституцията, уточни юристът Ралица Илкова.

Най-често у нас проституиращите се задържат за безделничесто, което е регламентирано в чл. 329 от НК. Илкова нарече този член архаичен и препоръча той да бъде отменен или осъвременен. Според нея предлагането на сексуслуги с участието на деца трябва да бъде безусловно криминализирано.От „Риск Монитор” смятат, че под ударите на закона трябва да попадат и онези, които предлагат платена любов с участието на психично болни или хора, които не могат да ръководят постъпките си. Наказуеми трябва да бъдат и офертите за секс за пари, в коитожриците са принудени чрез насилие, измамаили употреба на забранени медикаменти.Характерна особеност за проституцията в България през последните две десетилетия е мащабната корупция на държавни служители, които най-често осигуряват спокойствие или предупреждават за предстоящи акции, сочи анализът на „Риск Монитор”. Проблемът е, че не се прилагат ефективни механизми за санкционирането им. Дори да бъде разкрит подобен случай на корупция, служителят се отстранява временно от работа, често не му се повдига обвинение, а получаването на присъда пък е в рамките на абсурда. От фондацията са провели около 200 интервюта предимно с проститутки, както и със сводници и магистрати. В доста от тях се разказва как престъпниците предварително знаят за готвени срещу тях операции. По официални данни на МВР в столицата има 29 клуба за сексуслуги, но при проведенитеинтервюта различни източници сочат, че на територията само на едно полицейско районноработят с пълна сила над 30 подобни заведения. Сводниците навсякъде по света са преследвани от закона.

Стефан Попов подчерта, че у нас особен проблем е и фактът, че много често проституцията прераства в трафик на хора. Дори да се легализира тази професия, ефект за икономиката или бюджета няма да има, смятат от „Риск Монитор”. Макар вече да има предвиден патентен данък за компаньонките, единици са тези, които го плащат. Малко вероятно е жриците, които работят по магистрали и градинки, да започнат да вкарват пари в хазната. Служителките на еротични барове, салони за масажи и т.н., които проституират, често имат сключени трудови договори и плащат, макар и минимални, данъци. Договорите им обикновено са за половин работен ден и са за суми от порядъка на едва 120–180 лв. на фона на припечелените няколко хилядарки на месец.Елитните проститутки обикновено съчетават няколко битиета – на жрица и на модел, манекен, певица и имат трудов договор за някоя от тези дейности, но не плащат данъци върху парите, които получават от платена любов. Малко вероятно е при легализация това да се промени, скептични са от „Риск Монитор”. От фондацията се съмняват, че при легализация на проституцията магистралните и уличните жрици, които са и най-многобройни, ще започнат да плащат и здравните си осигуровки.

Докладът сочи, че 56% от българите определят проституцията като неморална дейност. За 23% обаче това е професия като всички останали. Само 18% твърдят, че е престъпление. В света има четири основни политически отговора на проституцията – мълчаливо разрешение, декриминализация, легализация и криминализация. В България е възприет първият. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7731 |25.10.2011 България ковачница за проститутки . 2| 4676 |13.10.2011 Задържаха майка, душила 2-годишното си дете . 13| 6019 |18.09.2011 Феноменално: 2 милиарда лева приход от туризъм в България . 5| 5623 |22.08.2011 Врачки и баячки заработват стотачки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads