Реклама / Ads
1| 3996 |18.07.2018 НОВИНИ

Протест на животновъдите пред МС и мляко по жълтите павета

.
Стотици животновъди излязоха на протест в центъра на София в сряда. Фермери от Югоиточна България се събраха пред сградата на Министерския съвет в знак на протест срещу умъртвяването на животни в Бургаско и Ямболско заради заразата от чума.
 

Хората настояват да спре масовото избиване на здрави животни и да се запази поминъка на жителите на засегнатите от заразата райони. Протестиращите искат и оставките на министъра на земеделието, неговия заместник и служители на ведомството.

 

Хората са категорични, че протестите няма да спрат, докато исканията им не бъдат изпълнени. Те донесоха тонове мляко, което разляха на жълтите павета пред сградата на МС, блокирайки движението. Запалиха и вълна от овцете си.

"Всичко, което се прави с животните в Странджа, е правилно. Няма друга европейска и световна практика". Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на кабинета.

 

Премиерът призова да се предприемат всички възможни мерки, за да се спре заразата, защото всичко, което се прави сега е малко, а ако се допусне разпространението на чумата, има сериозна опасност да загине целият сектор и в продължение на три години да не можем да изнасяме нито сирене, нито кашкавал, нито масло. Според Борисов това ще изправи страната ни пред катастрофа.

„Веднага подгответе стада. Подгответе се с парите, за да могат хората да си вземат овце. Колкото и да струва, сега е малко, После пораженията ще се измерват в стотици милиони”, коментира Борисов на заседанието на кабинета. Вземете всички мерки за дезинфекция”, заръча министър-председателят.

 

„Искането за 20 лв. на евтаназирано животно означава ресурс от 25 млн. лв. и е абсолютно необосновано и не може да бъде изпълнено. Претенциите на протестиращите са няколко – някои от тях са изпълними, а другите не могат да се случат. Направил съм няколко срещи с въпросната организация на козевъди и овцевъди. Те представляват около 25% от козевъдния и овцевъдния бранш в страната. Всички останали, както в овцевъдство и козевъдство, така и в говедовъдство, биволи, птици, свине и т.н., на вчерашния съвет по животновъдство казаха, че не споделят това, което НОКА искат“, обясни земеделският министър Румен Порожанов.

 

Той коментира, че всеки има право да протестира, но държавата разполага с определен бюджет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3825 |18.07.2018 Увеличиха помощта за стопаните в общините с чума преди протеста . 1| 4342 |18.07.2018 Протест в защита на училищната директорка, отхвърлила циганчета . 1| 3911 |18.07.2018 Овцевъди и козевъди излизат на протест пред Министерски съвет . 0| 3569 |17.07.2018 Предимно слънчево време днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads