Реклама / Ads
2| 3275 |03.09.2021 НОВИНИ

Протести на ресторантьори заради ковид ограниченията

.
Източник: БГНЕС
Близо час продължи блокадата на международния път към Гърция на изхода на Благоевград. Стотици излязоха на протест срещу мерките на здравното министерство, напълно или частично ограничаващи работата на дискотеки, нощни клубове и ресторанти . Подкрепиха ги и представители на свързани с тях бизнеси, уточни БНР.
 

Ресторантьорите смятат, че отново са изкупителна жертва на неспособността на държавата да се справи с ваксинацията и контрола по спазването на правилата срещу разпространението на коронавируса, смята един от организаторите на протеста  и собственик на верига заведения и хотели Васил Димитров:


"Ние виждаме как сме на последно място по брой ваксинации, а се оказа, че това е едно от основните неща за това да ни спрат да работиме".

Рестриктивните мерки в туризма отново са поставени преди подпомагането на сектора, твърдят ресторантьорите и настояват ограниченията да бъдат отменени:


"След като искат по този начин да ни ограничават, нормално е и да ни помогнат".

Протестът беше подкрепен и от организатори на фестивали на открито в района, които ще бъдат отменени с министерската заповед. Росен Георгиев, създадетел на „Дъбрава фест“:

 

"Защо от 7-ми, защо не отсега? Дали тези условия не са дискриминационни, за да минат събитията, които в момента се провеждат. "Аполония" се провежда в момента. Там няма ли такива условия за заразяване, според мен има".


Протестиращите  затвориха с жива верига главния път Е-79 на изхода на Благоевград за около 30 минути, след което се опитаха с автомобилите да спрат движението и на кръговото кръстовище към автомагистрала „Струма“.


Демонстрациите и две катастрофи затрудниха сериозно движението по международната пътна артерия към Гърция.


Протестът завърши като автошествие по централните улици на Благоевград. 


"Не на мерките“ скандираха в Пловдив стотици собственици и работещи в заведения, които се обявиха и за оставката на здравния министър Стойчо Кацаров.


Протестиращите преминаха в шествие по централната пешеходна улица и блокираха за кратко булевард "Цар Борис Трети Обединител" като преминаха през охраняващия шествието полицейски кордон.


До сблъсъци не се стигна. Отказваме да спазваме новите ограничения, обявени от здравното министерство, които трябва да влязат в сила от 7 септември, подчертаха протестиращите, издигнали плакати с надписи „Кой ще ни плаща кредитите“, „Излизаме днес, за да работим утре“ и „Оставете избора на хората“.

 

От началото на пандемията ние понасяме най-голямата тежест, каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, който също беше сред протестиращите и припомни, че предстои голям протест следващата седмица в столицата.  

 

"Всеки ден след вторник ще блокираме градове, докато не бъдат чути нашите искания. Продължават да се говорят лъжи от министъра на здравеопазването и неговите зам.-министри, че е имало, автоматично са активирали някакви мерки, такива мерки няма. Мерки трябва да бъдат изготвени, бюджетът трябва да бъде приет. В този бюджет достатъчно пари за бизнеса, за мащаба, който е тази заповед, няма".

 

В протеста се включиха също работещи в игрални зали, представители на фирми за търговия с хранителни стоки и напитки, сватбени агенции, детски центрове. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6327 |03.09.2021 Законът за НСО е приет. Остри реплики между ИТН и ГЕРБ заради неразбориите около закона /обновена/ . 31| 5379 |02.09.2021 Скандал и обсада на парламентарната трибуна заради Росица Кирова и Закона за НСО . 12| 3204 |02.09.2021 Ресторантьорите плашат с блокади в цялата страна . 3| 3133 |02.09.2021 Прокуратурата протестира пускането от ареста на Кристиан Николов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads