Реклама / Ads
0| 2530 |14.09.2022 НОВИНИ

Протестиращите земеделци: Ако не ни чуят, ще докараме техниката в София

.
”Това е мирен и деполитизиран протест, който ще се състои само за ден. Ако не се предприемат спешни мерки, машините ще дойдат в София и по граничните пунктове”, заяви Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите на пресконференция.
 

По-рано бе дадено начало на фермерските протестни шествия в 17 областни града на страната.


Според него причините за тези действия са натрупани във времето, но през последните месеци са ескалирали дотолкова, че секторът е заплашен от масови фалити, невъзможност за изплащане на рентите и значителна междуфирмена задлъжнялост. Той изрази съжалението си, че навръх Кръстовден, който е и начало на новата стопанска година, вместо да гледат работата си, земеделците изкарват машините си на пътя.


"Няма колона от машини под 5-10-15 км, над 2000 машини са на пътя“, каза Костадинов и сподели мнението, че сред основните проблеми през последната година е липсата на политики - в управлението влизат и излизат хора, които нямат понятие от сектора.


По думите му това се оказва проблем не само на национално, но и на общоевропейско ниво. Освен у нас, излизат на протести фермери в още 9 държави. Заедно те съставят съвместен меморандум, който ще връчат на Съвета на министрите на 15 ноември в Прага.


НАЗ и Националният съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) настояват за държавни политики, които да защитят българското зърнопроизводство от интензивния украински внос, като се забрани вносът на зърнени и маслодайни култури, третирани с непозволени в ЕС продукти за растителна защита. Протестиращите искат европейските "солидарни коридори" за износ на зърното да преминават транзит през България.


Двете организации изискват активирането на извънредните мерки срещу смущения на пазара и използването на Резерва за кризи в селскостопанския сектор на ЕС. По думите на Илия Проданов, зам.-председател на НАЗ, несъответствието между изкупни цени и себестойност на произведената продукция вече е плашещо.


"В момента украинският внос се използва основно за потребление и преработка в страната, въпреки наличието на достатъчно родно производство, отговарящо на високите европейски изисквания за качество", се казва в декларацията, която НАЗ и НСЗКБ ще връчат на служебния министър на земеделието Явор Гечев по-късно днес. В нея се алармира още, че неконтролираното качество на украинското зърно е заплаха за здравето на родните потребители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11662 |17.08.2022 Протестиращите от #ГаzWithMe освиркаха Радев на излизане от „Дондуков“ 1 . 0| 7143 |27.07.2022 Гроздан Караджов: Комитова е обещала на протестиращите фирми 1.2 млрд. лева . 0| 9561 |03.07.2022 Аламанов за протестиращите в РСМ: Хора, които ще продължат тайно да мечтаят за европейски паспорти . 0| 4068 |20.06.2022 Петков пред протестиращите: Ужасява ги мисълта, че Рашков ще оглави КПКОНПИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads