Реклама / Ads
0| 2279 |01.09.2022 НОВИНИ

Наши зърнопроизводители: Зърно от Украйна с неизяснено качество се смесва с родно

.
Земеделци от 12 европейски държави, обхванати от инициативата ”Три морета”, ще обсъждат как да се справят с проблемите, които създава безконтролният внос на зърнена продукция от Украйна.

Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и участник в срещата, обясни пред БНР, че ще се иска забрана на вноса в ЕС на зърно, третирано с неразрешени в съюза препарати. "Допускаме да влиза зърно от трета страна с неизяснено качество", настоя той.


"Европа разреши този внос, но тя така подлага своите производители и ги обрича на фалит", коментира Костадинов в предаването "Преди всички".

 

Костадинов припомни притесненията, че зърното, което влиза от Украйна, влиза без фитосанитарен контрол на нашата граница. По думите му за да се осъществи такъв контрол, държавата трябва да плаща на частни лаборатории, а пари за това няма.

 

"Другото – вносът в България е на стар слънчоглед, миналогодишна реколта, която в голямата си част, особено при слънчогледа - при престояване компрометира качеството си."

Костадин Костадинов огласи казус с тайно вземане за проба на жито от един от камионите, "да видим реално какво вкарват", като пробата била изследвана.

"Отдолу заключението беше: негодно. И това зърно се смесва с българско или друго и се представя като такова."


Запитан защо никой не знае къде отива това зърно, Костадин Костадинов отбеляза, че движейки се в страната вижда как "няма сделки, вървят камиони".

"Значи това зърно, идващо от Украйна, е претоварено вече на български камиони, тръгва по базите и се разпръсква и се смесва." На срещата на земеделските производители ще се обсъдят и евентуални протести на 14, 15 и 16 септември, уточни Костадинов. 

"Разходка с трактори по столиците на тези 12 страни." 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3157 |31.08.2022 Рама иронично към българското МВнР: Някой да помогне на нашите приятели с гладък превод . 0| 2265 |22.08.2022 Още два кораба със зърно потеглиха от украински пристанища . 0| 2609 |19.08.2022 Още 10 кораба със зърно се готвят да напуснат Украйна . 0| 2342 |17.08.2022 Може ли сделката за износа на украинско зърно да доведе до мир между Киев и Москва?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads