Реклама / Ads
0| 2381 |30.04.2024 НОВИНИ

Протестите в Грузия продължават. 20 000 души поискаха не руския закон, а път към ЕС /видео/

.
Източник: NEXTA
Политическият спор в Грузия относно законопроекта за контрол на чуждестранното влияние в политиката се задълбочи, след като снощи протестиращите отново излязоха по улиците, предаде ДПА.
 

Управляващата партия "Грузинска мечта", която настоява за приемането на закона, събра десетки хиляди свои поддръжници в центъра на Тбилиси.





Медиите съобщават за повече от 100 000 души, които са били докарани в столицата с автобуси от всички части на страната.

 

Това беше реакция на продължаващите от няколко дни масови протести срещу закона, който според противниците му е вдъхновен от руски закони, целящи да контролират гражданското общество, коментира ДПА.

 

Около 20 000 са били протестиращите снощи в Тбилиси, пише БНР.

 

По време на протест в неделя вечерта се стигна до сблъсъци с полицията и насилие над протестиращи.

 

Правната комисия на грузинския парламент снощи подготви второто четене на спорния закон. До заседанието не бяха допуснати 14 членове на опозицията.

 

Проектозаконът предвижда неправителствените организации да трябва да разкриват чуждестранните си източници на финансиране. Правителството твърди, че това има за цел да осигури по-голяма прозрачност и да затегне контрола върху чуждестранното влияние.

 

Много от проектите за насърчаване на демокрацията в Грузия се финансират от Запада, включително със средства от ЕС и САЩ. Критиците се опасяват, че този закон, създаден по руски образец, ще бъде използван за спиране на паричните потоци и за преследване на прозападни групи.

 

Бившата съветска република Грузия е ориентирана към Запада и е кандидат за присъединяване към ЕС, отбелязва ДПА. Правителството на "Грузинска мечта" също подкрепя сближаването с ЕС, но в същото време се застъпва за поддържане на добри отношения с Русия.





Милиардерът олигарх Бидзина Иванишвили, който е силният човек в партията, снощи обвини Запада, че използва Грузия, подобно на Украйна, като пушечно месо в борбата срещу Москва.

 

ЕС и много от неговите страни членки остро разкритикуваха законопроекта за т.нар. чуждестранни агенти.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8642 |30.04.2024 ISW: Кремъл провежда хибридна кампания директно срещу НАТО. Пример - отравянето на Гебрев в България . 1| 2400 |30.04.2024 Казусът "Митници": Марин Димитров иска да излезе на свобода . 0| 2436 |30.04.2024 Депутатите се събират на извънредно заседание днес . 0| 2393 |30.04.2024 Днес ще е облачно, със значителни валежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads