Реклама / Ads
14| 6926 |17.08.2020 НОВИНИ

Проучване: Доверието към Борисов се рони. Над 50% от българите подкрепят протеста

.
Източник: БГНЕС
Поредно социологическо проучване показва, че повече от половината българи подкрепят антиправителствените протести. Всичко това идва на фона на една от основните опорки на властта - че гражданите негодуват срещу протестните блокади, които нарушават техните права.
 

Вече 50% смятат, че предсрочните избори са необходими за страната, докато 34,1% са на обратното мнение.

 

Изследването е на “Галъп интернешънъл”. Според него 62% от гражданите на Република България подкрепят демонстрациите в страната, които днес навлязоха в своя 40-ти ден. Проучването е направено в периода 30 юли - 7 август. Анкетирани са 811 пълнолетни лица по метода “лице в лице”. То е направено преди предложените конституционни промени от премиера Борисов в петък.

 

62% казват, че подкрепят протестите срещу правителството, 23,7% казват, че не ги подкрепят, а останалите се колебаят. 58,9% искат оставка, а 26,5% са на противоположното мнение.

 

Данните показват и рекордно ниско доверие към премиера Бойко Борисов - едва 20%. За сметка на това пък недоверието към министър-председателят е 68%. В президента Румен Радев то остава високо - 47% за сметка на 35% недоверие.

 

Непосредствено до Бойко Борисов е Корнелия Нинова със 17% доверие.

Обобщението на данните от социологическото проучване показва генерален спад в доверието към правителството и парламента.

 

Ако изборите бяха сега - чака ни шарен парламент

 

Седем политическа партии ще получат депутатски места в Народното събрание при хипотетичен вот в момента. Данните показват, че партията на Слави Трифонов се нарежда като трета политическа сила, веднага след ГЕРБ и БСП. ДПС остава в традиционния диапазон от близо 7% подкрепа. С 5,7% „Демократична България“ отбелязва между два и три пъти по-добър резултат от обичайните си нива. Най-отчетливо в този микс расте „Да, България“. Новата формация на Мая Манолова се е развила и вече е с 2,4% подкрепа. С 2,3% са и „Обединените патриоти“ с най-видимо присъствие на ВМРО. Това е около потенциалната бариера за влизане в Народното събрание. „Воля“ пък е с 1,6% подкрепа.

 

“Не подкрепям никого”

 

Впечатляващ е делът на хора, които твърдят, че ще отидат да гласуват, но ще отбележат „не подкрепям никого“ - около 6,6%. Социолозите не изключват възможността при реален вот голяма част от гражданите да не се стекат към урните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 8032 |17.08.2020 Отровното трио: Ако Борисов ”напише” Конституцията, ще имаме собствен Хитлер . 15| 8426 |17.08.2020 Весислава Танчева: Борисов и два дни не може да си запомни вече лъжите! . 11| 10579 |17.08.2020 ГЕРБ хванати в крачка: Едно говори Борисов, друго става... . 13| 9884 |17.08.2020 Илиан Василев: Борисов отвори кутията на Пандора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads