Реклама / Ads
3| 4516 |07.05.2020 НОВИНИ

Проверяват реките за замърсяване след скъсването на дигата в Перник

.
След аварията в ТЕЦ „Република” в Перник, от екоминстерството съобщиха, че започват проверки, които трябва да установят дали има замърсяване на реки.
 

От екоминистерството се надяват скъсаната дига да не е нанесла големи екологични щети. Замервания за замърсяване ще се правят на река Струма и язовир Пчелина. Досега са издадени над 10 предписания, свързани със състоянието на хранилището, съобщава БНТ.

 

"Все пак са утайки. Не е добре да са във водата. Има риба, има екология надолу. Аз се притеснявам да не стигне и до Гърция. Разбира се, че ще има санкции.", заяви Емил Димитров, министър на околната среда и водите

 

Сигналът за скъсаната дига на шламохранилище на ТЕЦ „Република" в Перник е подаден малко след 9 часа сутринта. Това наложи евакуация на част от единия от кварталите на града. Заради приливната вълна бяха евакуирани около 30 души от няколко блока в квартал ,,Калкас", а районът беше отцепен от полицията. Очевидци разказват, че само за няколко секунди водата успява да наводни стадиона, който се намира наблизо. Няма пострадали хора и нанесени материални щети, съобщи кметът Станислав Владимиров. Заради аварията ТЕЦ-ът ще премине на газ.   Още в ранния следобед течът беше спрян, а аварийните екипи успяха да укрепят дигата.

 

В шламохранилището се депонира най-фината прах след преработката на въглищата от ТЕЦ “Република”. Оказва се обаче, че капацитет е бил запълнен на 100 процента.

Според Станислав Владимиров, кмет на Перник, шламохранилището трябва да бъде затворено и рекултивирано.


Екоминистърът Емил Димитров заяви, че ТЕЦ ,,Република" ще продължи да работи с газовия си котел, за да може Перник да има топла вода.

"Трябва да си укрепят бреговете на хранилището. Да го ползват за извънреден режим, докато си оправят другото хранилище. На този етап, за да няма отпадъци ще преминат на газ. Може цената да е малко по-висока, но въздухът ще бъде чист и града ще има топла вода.", каза още министърът.

 

Вътрешният министър Младен Маринов, който също беше на мястото на инцидента, обяви, че е уведомен главният прокурор, който е разпоредил започването на следствени действия. "Те ще започнат с оглед и съответно ще преминат към проверка на документацията и въобще подръжката и експлоатацията на съоръжението.", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4643 |05.05.2020 Шефът на ”Лъки Инвест” с обвинение заради отравянето на реките Чепеларска и Юговска . 3| 4655 |04.05.2020 4 институции проверяват декларациите на КПП-тата, над 200 са досъдебните производства . 7| 5070 |28.04.2020 Враг ли е цигарата на COVID-19 ще проверяват френски учени . 1| 4190 |16.03.2020 Проверяват Тервел Пулев с допинг тест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads