Реклама / Ads
8| 9423 |09.12.2010 НОВИНИ

Проверка по "Наглите" скара съдии с ВСС

.
Неявяване на адвокат бе причина процесът срещу "Наглите" да започне с фал страт още на първото съдебно заседание. Той бе отложен, след което проверката по хода на делото срещу групата за отвличания “Наглите”, извършена от членове на Висшия съдебен съвет, показа че съдийският състав е свършил своята работа.
 

Веднага след отлагането на процеса ВСС се закани да проведе среща със съдия Виолета Магдалинчева, за да установи причините за това. Такава среща в крайна сметка не бе проведена, след като наказателни съдии, подкрепен от техните колеги в Софийския районен съд оказаха решителен отпор и изпратиха остри писма до Съвета, в които възразяваха срещу решението на ВСС.

Според магистратите такава среща със съдия, гледащ висящо дело, е недопустима, тъй като създава съмнения за опити за натиск и накърнява безпристрастността на съда. Това становище бе подкрепено от над 100 съдии от двете най-големи съдилища в София. Затова членовете на съвета се запознаха с материалите по делото и протокола от първото заседание, каквато практика има по други обществено значими дела.

В доклад на членовете на ВСС, участвали в проверката, се казва, че съдът е направил всичко необходимо, за да осигури започването на процеса. Един от кадровиците, участвал в проверката – Петър Стоянов, обясни пред своите колеги, че е възхитен от “професионализма и перфекционализма” на съдия Магдалинчева и че причините за отлагане на делото не са в работата на съда.

Любопитното в доклада на комисията, направила проверката, е описанието на събитията около организирането на защитата на един от подсъдимите – Прокопи Прокопиев. На 15 ноември същият е уведомил съда, че не може да осигури в срок защитата си и е поел ангажимент, че ще направи всичко възможно по силите си да си ангажира адвокат и да не възпрепятства “така чакания от него процес”. От ВСС уточниха също, че “не са си и помисляли за натиск” по делото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6376 |06.12.2010 ВСС: Делото "Наглите" е изрядно . 16| 5523 |02.12.2010 Съдии скочиха срещу ВСС заради "Наглите" . 9| 5238 |01.12.2010 БАН скара ГЕРБ с опозицията . 2| 6651 |30.11.2010 ВСС стяга примката около "Наглите"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads