Реклама / Ads
1| 6404 |06.12.2010 НОВИНИ

ВСС: Делото "Наглите" е изрядно

.
На първо четене ми прави впечатление, че всичко, което зависи от съдията по делото „Наглите”, е извършено. Това каза пред журналисти Пламен Стоилов, председател на Комисията по изпълнение мерките по организация работата по делата с висок обществен интерес в органите на съдебната власт към ВСС. Членове на Висшия съдебен съвет се запознаха материалите по делото „Наглите” днес, с протокола от първото
 

„Материалите ще бъдат анализирани от нас и на следващото заседание на ВСС ще изнеса кратък доклад относно това, което сме констатирали”, заяви Стоилов. По думите му съдията по делото е изрядна. Според Стоилов не е прекалено да се прави проверка след първото заседание.

„Делото, за което става въпрос, не е просто дело с висок обществен интерес, а това е дело, което е изцяло в центъра на общественото внимание и ние преценихме, че е добре да го вземем на контрол още от първото заседание и това да бъде известно предупреждение към страните – да не използват традиционните си начини и способи за отлагане на делата”, коментира Стоилов.

Комисията на ВСС за наблюдение на обществените дела е решила да вземе под контрол още от първото заседание делото срещу "Наглите" като предупреждение за страните в процеса да не използват традиционните способи за отлагане, каза още Стоилов, който близо час разговаря с изпълняващия длъжността председател на Софийския градски съд Величка Цанова.

Комисията се е запознала с протокола от първото съдебно заседание по делото, което бе отложено заради адвокат, който не можа да се яви, тъй като бе зает по друг процес. Всичко, което зависи от съдията, е извършено и не намираме, че проверката след първото заседание беше прекалена, защото това дело е в центъра на общественото внимание, коментира Стоилов.

По повод протестните писма на съдии срещу първоначалните намерения на ВСС да се срещне със съдиите по делото "Наглите" Пламен Стоилов заяви, че в началото му се сторило, че някой иска да оказва натиск върху ВСС да не изпълнява задълженията си. Стоилов обясни, че е разчел тази реакция като непремерен начин, но след срещата днес, се установило, че напрежението е непродуктивно и няма основания за такова.

Стоилов допълни, че комисията не може да наблюдава всички около 240 обществено значими дела и че целта на срещата днес е била делото "Наглите" да приключи в разумен срок. Попитан какво според него е "разумен срок", Стоилов заяви: "То само ще си покаже".

"Никога не сме си позволявали да се намесваме в работата на съда по същество или да го предупреждаваме чрез медиите", коментира Стоилов. По думите му всички съдебни състави, на които са правени проверки от комисията, знаят, че те са коректни.

Писмата на съдиите от миналата седмица той разтълкува като опит да се оказва натиск. "На първо време ми се стори, че някой се опитва да оказва натиск върху ВСС да не извършва проверки", категоричен бе членът на ВСС. Той каза още, че оттук нататък комисията ще продължава да наблюдава делата с висок обществен интерес и да извършва проверки на място на материалите по тези дела. Нека страните го тълкуват както искат, каза Стоилов. Той подчерта, че комисията ще държи тези дела да протичат нормално и в разумни срокове.

Величка Цанова заяви, че делото е било изключително медийно с висок обществен интерес и че такава проверка има дисциплиниращ ефект и дава спокойствие и на съдиите да работят оттук нататък.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5555 |02.12.2010 Съдии скочиха срещу ВСС заради "Наглите" . 2| 4646 |02.12.2010 Отсъстващ свидетел отложи делото срещу Ал. Томов . 2| 6667 |30.11.2010 ВСС стяга примката около "Наглите" . 7| 6218 |29.11.2010 Остава версия за 2-ри съучастник по делото „Белнейски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads