Реклама / Ads
0| 3172 |11.03.2022 НОВИНИ

Проверка след трагедията в Спешното във Враца: Пациентката е била 4 минути на регистратура

.
Източник: БГНЕС
Дежурният регистратор в отделението по спешна медицина, вероятно поради професионална неопитност, не е оценил критичното състояние на пациентката и не е изпълнено изискването за времева рамка, съгласно медицинския стандарт „Спешна медицина” (триажна категория код Червено А1 – началото на дейностите по обслужване на критичен спешен пациент – до 1 минута).
 

Това става ясно от доклад на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ след проверката във врачанската МБАЛ „Христо Ботев“. Проверката беше назначена по нареждане на здравния министър проф. Асена Сербезова след трагедията с починала 43-годишна жена.

 

Става ясно още, че при пристигането на пациентката на регистратурата на лечебното заведение, до което е транспортирана с частен автомобил, дежурната на регистратурата медицинска сестра е предприела изследване за коронавирус с бърз антигенен тест, каквото изискване е посочено в заповед на директора на болницата. При преглед на записи от видеокамери е установено, че пациентката е била четири минути в зоната на регистратурата. На четвъртата минута е въведена в противошокова зала и е триажирана с код А1 – критичен спешен пациент. При постъпването в противошокова зала тя е без дишане и сърдечна дейност. Въпреки започнатите от дежурния екип реанимационни действия в пълен обем, след близо 30 минути е регистриран летален изход. Не са констатирани нарушения при извършените от дежурния реанимационен екип реанимационни мероприятия. Изследванията са показали данни за възпалителен процес, анемичен синдром и повишени стойности на Д-димер, което е белег за нарушена коагулация и може да доведе до тромбоза или белодробна емболия.

 

От проверката става ясно още, че със заповед на изпълнителния директор на болницата тялото на пациентката е освободено от аутопсия след молба от сестрата на починалата и писмено мнение на дежурния лекар. В конкретния случай, изпълнителният директор е нарушил чл. 98, ал. 1 от Закона за здравето, тъй като причината за смъртта е неизяснена, липсват анамнестични и клинични данни за преморбидното състояние. За констатираното нарушение е образувано административно наказателно производство, съгласно правомощията на Изпълнителна агенция „Медицински надзор".

 

От Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ правят следните предписания към лечебното заведение:

 

Да се изготви програма за обучение на новопостъпилите регистратори в отделението за спешна медицина в МБАЛ „Христо Ботев" – Враца, за да бъдат служителите в максимална степен практически подготвени. В зоната на регистратурата да се създаде система за бързо известяване на дежурните екипи за спешен прием на пациенти, например чрез звукова сигнализация.

 

Сходни с направените от ИАМН предписания са и тези на регионалната здравна инспекция във Враца, която също извърши проверка по случая. РЗИ Враца констатира, че не е изпълнено изискването за последователност в обслужването на пациентката – триаж, категоризация, регистрация. Не са налични и предоставени от отделението по спешна медицина утвърдени протоколи, по които регистратора – медицинска сестра, осъществява първоначална оценка на нивото на спешност на пациентите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2983 |10.03.2022 Министър Денков: Тестовете на учениците трябва да отпадат в следващите дни . 0| 33730 |10.03.2022 Харалан Александров вижда в Стефан Янев следващият бърз спасител . 0| 2835 |10.03.2022 „Възраждане“ иска разследване на членове на МС за контакт с чужди посолства . 0| 22470 |10.03.2022 Кирил Кадийски за Фрог: Госпожо, не се дръжте като последна прима! Господине, не се дръж като другар...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads