Реклама / Ads
5| 3367 |02.02.2022 НОВИНИ

Специалисти: Само в България няма разписан алгоритъм за Спешната помощ

.
Източник: БГНЕС
Проблемите са много, но основният е липса на правила. Ние сме единствената държава, в която няма разписан алгоритъм за Спешната помощ. Това каза д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация по повод случая с починалата във Враца жена.
 

„В България няма разписани правила и алгоритми почти за нищо. В Спешните центрове няма разписани правила, как познаваш дали един пациент е в спешно състояние или не. Правила за триаж няма“, обясни той пред Нова телевизия.

 

По думите му на Запад една сестра знае какво трябва да направи, но у нас знанията им не се осъвременяват. Според него тези правила трябва да се напишат от експерти и те да се наложат в Спешната помощ.

 

„Вина може да се търси и за съжаление виновникът няма да бъде наказан. Този случай ще отшуми, както много други и ще го забравим. Виновна е държавата, виновно е Министерство на здравеопазването“, е мнението на Пенка Георгиева от пациентската организация „Заедно с теб“. Тя също смята, че това, което липсва, са триажни протоколи и триажна сестра на регистратурата в лечебните заведения.

 

„Трябва да имам обучена сестра за определяне на спешността, да му премери кръвното налягане и това да се случи веднага. Тя е нужно да следва протокол и алгоритъм, да задава определени въпроси, да види дали е спешен и неотложен, дали е код зелено, код червено или оранжево, чак след това да се мисли за регистрация и COVID тест. Министерство на здравеопазването не ги е внедрило триажните протоколи, има ги от 2017 година“, заяви още Георгиева.

 

Според нея е нужно събиране на спешен експертен съвет от Министерството на здравеопазването, който да се занимае с триажните протоколи.

 

Според Мария Шаркова, адвокат по медицинско право, ако винаги се съсредоточаваме върху конкретната вина на даден служител, няма да решим системния проблем, който съществува в лечебните заведения и в здравеопазването.

 

„Няма причина регистрацията на един пациент да предхожда медицинските действия, когато има опасност за живота, регистрацията не бива да е на първо място“, отбеляза тя. Според нея прокуратурата може да установи, че е приченена смърт по непредпазливост, наказанията за това включват и лишаване от свобода. Възможно е да се открият и пропуски в медицинския стандарт в спешното отделение, от което да последват санкции.

 

Главният държавен инспектор доцент Ангел Кунчев определи случая с починалата в спешното отделение жена във Враца като смесица от непрофесионализъм и липса на хуманизъм.

 

„Естествено, че ще има проверки и вероятно фактите е излязат. Но трябва ли да си върховен специалист, за да видиш, че в случая става въпрос за чисто човешки отношения. За мен тук има смесица от тотален непрофесионализъм и липса на хуманизъм, на емпатия. Жената се бореше за живота си и й оставаха минути и това беше очевидно дори за неспециалист“, заяви той пред bTV.

 

По думите му, ако е потвърди това, че е била с белодробна емболия, това е състояние, което изисква изключително спешна намеса на много високо медицинско ниво. „Шансът да бъде спасена е минимален, но не там е проблемът. Проблемът е, че медицинско лице вижда човек, който е в много тежко състояние и се занимава с глупости“, каза още доц. Кунчев.

 
„Ние не сме богове, ще има смърт, но когато тя е толкова нелепа, ще има реакция на хората. Има проблеми в системата и нужда от промяна“, категоричен бе той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3279 |01.02.2022 Първа копка на интерконектора България-Сърбия с обещание да е готов до октомври 2023 г. . 39| 3377 |01.02.2022 Петър Чолаков: Как Русия се опитва да сплаши България? . 38| 3120 |01.02.2022 Президентът отдаде почит пред паметта на жертвите на комунистическия режим в България . 16| 2925 |01.02.2022 Петков: България вече е на прав път и наш дълг е да работим всеки ден, за да бъде държавата ни демократична

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads