Реклама / Ads
10| 5683 |22.12.2015 НОВИНИ

Психиатър пред Фрог: Под "народ", политиците разбират себе си

.
Доктор Цветеслава Гълъбова
Случващото се обществото ни влияе изключително негативно на психиката ни. Една от причинете е, че политиците непрекъснато ни изпращат разнопосочни послания. Знаете колко е важно на едно дете двамата родители да му дават еднопосочни команди, за да не се лута насам и натам. Това важи и за обществото ни. Макар, че несигурността, в която живеем не ни разболява, въпреки това ни кара да се чувстваме напрегнати. В крайна сметка хората стават невротични и това няма да ни доведе до нищо добро.
 
Това каза пред Фрог нюз шефът на психиатричната клиника „Св. Иван Рилски” д-р Цветеслава Гълъбова.
Поведението на пациентите, които се лекуват в психиатрични болници, в по-малка степен зависи от външните въздействия. При тях чувството за несигурност идва от това, че у нас тези страдащи не се обгрижват както пациентите с други заболявания. Ситуацията, в която са поставени, влошава състоянието им , а броят на тези хора се увеличава. И това е тенденция при всички колеги в страната, не само при мен. Има и една друга тенденция за увеличаване на невротичните разстройства в цял свят.

В останалата част на света причините са различни от тези, които са при нас. Докато при нас напрежението идва от това, че примерно днес трябва да платиш 1/3 от минималната си заплата за винетка, независимо, че магистралата се е сурнала на една страна след рязането на лентичките. В другата част на света проблемите са от съвсем друго естество. Пак има увеличаване на непсихотичтните психични разстройства. В България проблемът е сериозен.

Хората все повече стават напрегнати, тревожни. Несигурността от това, дали ще останеш на работа, това правителство ще си тръгне ли, какво ще е следващото. Хората живеят на кредит. Излиза един човек, който получава 200 000 лв. заплата, имам предвид Левон Хампарцумян, и нагличко казва: Правете си сметката като взимате кредит. Това те кара да се чувстваш излишен човек. При това положение не ти остава нищо друго, освен да си кажеш: Добре, защо да стоя в България?! Който се осмели да каже, че в България има демографска криза и че след 30 години няма да има български народ, става лош. Но това са фактите. Ние ще останем в обозримо бъдеше само една географска територия. И това напряга хората. Как да планираш деца, как да останат в България?!

Политиците ни не са психично болни хора, независимо, че говорят едно, а правят друго. Те са съвсем нормални. Да говориш едно, да мислиш друго, а да вършиш трето, е въпрос на морал и това не е свързано с някакво заболяване. Просто личният ти интерес е над обществения. Политиците ни не разбраха, че са в парламента, не за да осъществят своите лични цели. Като депутати се кълнат в името на народа. Правителството също се кълне, но те изглежда под народ разбират себе си и собственото си обкръжение. Другото са електорални единици, които са им нужди в определен период, допълни психиатърът.

На въпрос дали обществото ни е шизофренно, тя уточни: Не бих казала това, защото това означава да обидя моите пациенти. Обществото ни просто е загубило моралните си устои, защото посланията които получаваме от жълтите павета, от най-високото място, не ни стимулират да бъде морални. Посланията, които получаваме от там ни казват, че и по този начин, без морал, също се живее.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4313 |22.12.2015 Адвокатът на акушерката, пребила бебе: Прокуратурата не ми предаде записите от камерите . 0| 5100 |22.12.2015 Съюзът на съдиите предлага магистратите да се изберат пряко в двете колегии . 3| 4354 |21.12.2015 Прокуратурата поиска отвод на съдията по делото срещу Огнян Донев заради предубеденост . 13| 19308 |21.12.2015 Само във Фрог: Митрополит Антоний-секс острието на църквата ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads