Реклама / Ads
6| 3772 |17.02.2021 НОВИНИ

Психолог: COVID се отрази масивно върху психиката ни, над 800% е скокът в търсенето на подкрепа

.
Източник: БГНЕС
Старото нормално го вече няма, то просто не съществува. Коронавирусът се отразява масивно върху психиката ни. Психичноздравните и психоемоционални поведенчески проблеми са в експоненциален ръст. Над 800% е увеличено търсенето на подкрепа в различни ситуации, спрямо 2019 година.
 

Това отчете психологът Пламен Димитров.

 

„Насочени сме към изграждане на издръжливост и устойчивост, защото вирусът ще продължи да съществува. Истината е, че ние имаме масивна социално-поведенческа промяна. Тази крива на проблемите, която продължава да расте, трябва да се посрещне с нов капацитет“, обясни той за предаването „Лице в лице“ по bTV.

 

„Това е една глобална ситуация на посттравматични усложнения и психосоматични трансформации на проблемите, които породи пандемията. Тя е валидна включително и у нас“, добави Димитров.

 

Голям е спектърът от най-чести причини да се потърси професионална помощ, психолозите са многопластово ориентирани. Това не се случва само и единствено при тревожни състояния, смята той. Тревогите не винаги са за самия себе си, те са за най-близките, за родителите.

 

„Само от началото на годината лично аз съм работил с 12 семейства, които загубиха свои близки. Децата бяха много сериозна тема, когато бяха изцяло вкъщи на онлайн обучение. Други големи теми са междуличностните отношения и домашното насилие. То се обостри, най-малко 4 пъти нараснаха обажданията към дежурните линии в тази посока, да не говорим за случаите, които не стигат до нашето знание“, отбеляза Димитров.

 

Най-тежко било положението при възрастните хора.  

 

„Хората, които имат разклатено здраве и психосоциална изолация“, добави специалистът.

 

Що се отнася до настояването за отделен закон за психолозите, той коментира, че това е дългоочаквана и дълго работена тема. По думите му в Европа и в света сериозните гилдии отдавна са структурирали този процес, това е регулирана професия.

 

„Трябва да е много ясно какви са компетентностите, образователната подготовка, квалификацията, специализацията. Това да е публично и да са защитени интересите на потребителите на услугите. Да се създадат условия съсловната организация на психолозите, който вече е над 50-годишна, да стане истинска и представителна, като включи всеки свой член в регистъра. Сега имаме саморегулативни принципи, но те са изцяло доброволни“, обясни Пламен Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3345 |17.02.2021 Безпрецедентно: Във Великобритания заразяват доброволци с COVID-19 . 7| 3132 |16.02.2021 Мислят нов механизъм за компенсация на затворените от COVID-19 бизнеси . 7| 3271 |16.02.2021 Измама в Китай: Минерална вода вместо ваксина срещу COVID-19 . 24| 3990 |15.02.2021 СЗО препоръча преболедувалите COVID-19 да се ваксинират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads