Реклама / Ads
5| 2698 |06.06.2023 НОВИНИ

Психолог: Психично-здравният статус на негласуващите е рисков

.
Източник: БГНЕС
”42% от негласуващите хронично през последните 5 избора са пасивно защитни в своя живот. Те са отчаяни, затруднени, имат толкова много проблеми, че участието, следенето, ангажирането с обществено-политически дейности, не само участието в избори, е последна точка в техния дневния ред. Имат нужда от спасители, някой, който да се погрижи за тях. Психично-здравният им статус е рисков. Това са масата негласуващи, които хронично не участват.”
 

Това заяви пред БНР известният психолог Пламен Димитров. 

 

По думите му 25% от хората, които са казали в изследванията, че не са гласували, живеят много добре и имат успехи. Специалистът изтъкна, че има цели гилдии, които не участват и те са в ключови сектори. Според него това значи, че до тях политиците, техните експерти и съветници имат да направят нови послания, обръщения и контакти. 

 

"Оптимизмът тук идва през призмата на местните избори. Там политическите партии могат да покажат присъствие, което липсва в момента", отбеляза Димитров.

 

"Според хората в изследванията се вижда опит, в който с подръчни средства се опитваме да възстановим някаква демократична държавност и правителство. При такава хронично ниска изборна активност легитимността говори за ниската избираемост", алармира психологът. Той изрази мнение, че тук отговорността е изцяло на тези, които предлагат кандидати и платформи. 

 

"Нашите избиратели, които не упражняват правата си, не гласуват - поне 1/4 от негласуващите, много често казват "Можем да живеем продуктивно, успешно, дори да се справяме с грижите за другите, за социално отговорни действия, без и въпреки тези, които не ни предлагат това, което очакваме". Това са хората с градивен, съзидателен живот. През последните 5 избора те са около 25%. Има мобилизация на конструктивните градивни хора, с успешен начин на живот. Днес тези хора, особено тези, които са социално отговорните, търсят начин да реализират мисията на живота си - да са солидарни, да подкрепят, да се грижат за развитието. Те това ни казват "Това е сглобяване на нещо с подръчни средства, с тиксо.""

 

Психологът каза още, че когато човек има да избира от много е по-затруднен, отколкото ако има да избира от няколко. По думите му имаме хронично натрупване на ниска легитимност в политическата ни система, а играчите са все едни и същи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3296 |07.04.2023 Психолог: Една четвърт от негласуващите са високообразовани, успешни и реализирани хора . 30| 7818 |07.04.2023 Борисов с дълбок интернет статус след пресконференцията на ПП-ДБ . 6| 3466 |06.04.2023 Социален психолог: Ако ПП откажат коалиция с Борисов, ще го превърнат в добрия човек, който протяга ръка . 1| 3141 |10.02.2023 Майката на застреляния психолог: Убийството му е планирано

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads