Реклама / Ads

9| 3259 |03.02.2020

Публичен линч в класната стая

.
Източник: БГНЕС
Българското училище е като школо в държава от Третия свят. Прокуратурата проверява учителка заради съмнителен възпитателен метод. Начален педагог в училище “Проф. Иван Батаклиев” е принудила деца от 3-ти клас да заплюят свой съученик в лицето заради конфликт между децата.

Всичко се случило на 9 януари. По време на междучасието няколко третокласника се сдърпали по между си и, за да се защити 9-годишният Митко наплюл две от децата. Вместо родителите да бъдат предупредени за тази постъпка и заедно с педагога да намерят решение, учителката Верка Маратилова решила да приложи свой възпитателен метод. По време на час тя изправила Митко пред учебната дъска, строила целия клас в редица и наредила всички да преминат един по един пред момчето и да го заплюят. След наказателната акция учебните занятия продължили.

 

Вечерта семейството на Митко забелязало, че той е подтиснат, не говори, отказва да се храни с обяснението, че го боли главата. Родителите на момченцето решили, че има вирус. Разбрали за случката едва няколко дни по-късно от възмутен родител на момиченце, което разказало вкъщи как всички плюли по Митко.


Със случая са запознати всички институции в града, включително и Регионалното управление на образованието и Отдел “Закрила на детето“.

 

Проверките са установили, че има недопустимо нарушаване на професионалните задължения, но директорът на учебното заведение има правото да наложи санкция по казуса.

 

Системата на образованието за пореден път показа, че не функционира нормално. Станахме свидетели на невъзможността на учителите да се справят, защото и те са изхабени като същата тази система, в която работят. Проблемът с възпитателния метод на пазарджишката учителка показва безсилие. А фактът, че родителите на малкия Митко дори не са били уведомени за случилото се, е поредният пример за липсата на диалог между страните.

 

Проблемът е още по-голям, защото това не е частна случка в едно българско училище. Това и симптом на цялата ни образователна система, която от години страда от много тежко заболяване. Защото позицията на педагогическия съветник е изпразнена от смисъл. Учителите са поели функцията на родители, защото голяма част от тях абдикират от поста си, в момента в който детето прекрачи прага на вратата и отиде в класната си стая. И така, един учител решава самосиндикално да принуди всички деца да линчуват съученика си.

 

Нима сме в Близкия изток? Онази далечна за представите ни, консервативна земя, в която линчуват жените с камъни на площада. Това ли е българското училище? Иран? Саудитска Арабия?

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Вярва ли си Магдалинчев на това, което казва за Гешев по медиите? 8| 5096 |12.12.2019 . Боян Магдалинчев: Иван Гешев тепърва ще оборва тези, които го считат за неподходящ 9| 4122 |12.12.2019 . Магдалинчев чака Панов да внесе писмото на над 150 съдии за обсъждане във ВСС 7| 4720 |22.11.2019 . Представляващият ВСС Магдалинчев увърта за заплахата на Гешев към съдия Дишева 18| 9325 |15.11.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ