Реклама / Ads
1| 3569 |26.12.2020 НОВИНИ

Публикуваха пълния текст на търговската сделка след Brexit

.
1246 страници. Това представлява търговското споразумение между Европейския съюз и Великобритания, което стана обществено достояние дни преди сагата Brexit да приключи. Преди дни двете страни в спора успяха да постигнат компромис и да уредят бъдещите си търговски отношения.
 

Източници от ЕК посочват, че текстът е бил готов за публикуване още вчера, но са решили да го представят след Коледа, за да не усложнява политическата обстановка. Освен търговския документ, тестът включва споразуменията за ядрената енергия, за обмена на класифицирана информация, за ядрената енергия за граждански цели и редица общи декларации, информират от bTV.


Сделката изрично признава, че търговията и инвестициите изискват обстоятелства, осигуряващи равни условия за открита и честна конкуренция. По отношение на финансовите услуги, двигател на британската икономика, двете страни се ангажират да създадат благоприятни условия за развитие на търговията и инвестициите помежду им.


Текстът включва множество подробни анекси, включително за регулациите за произход, риболова, търговията с вино, лекарствата, химическите вещества и сътрудничеството при данните, свързани със сигурността. 


Споразумението бе постигнато буквално в последния момент - дни преди да изтече гратисния период, в който ЕС и Великобритания трябваше да постигнат споразумение. Основен препъникамък бе въпросът с риболовните квоти. 

 

Пълният текст на документа може да видите тук.


ФрогНюз припомня, че казусът се вихри още след проведения m,ep 2016 година референдум за излизането на Великобритания от ЕС. Неуспехът за постигане на сделка в британския парламент доведе до оставката на тогавашния премиер Тереза Мей. Неин наследник стана Борис Джонсън, който от критици пък е наричан “европейският Тръмп”. Той също не успя да постигне споразумение сред депутатските редици в парламента, макар и да опита многократно. Джонсън предизвика предсрочни парламентарни избори като хвърли оставка.

 

Изненадващо обаче консерваторите спечелиха изборите. Това се случи за пръв път от Маргарет Тачър насам. По този начин консервативната партия (от която е и самият Борис Джонсън) успяха да постигнат мнозинство и съответно сделката за Brexit успя да мине в парламента на Острова. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6496 |23.11.2020 Венецианската комисия за Конституцията на властта: Без дебат и с неясни текстове . 28| 10384 |08.10.2020 Вижте пълния текст на Резолюцията на ЕП за България . 30| 10849 |08.10.2020 EП ”отряза” Мецола! Отхвърли текстовете, свързани с президента в проекторезолюцията за България . 57| 15673 |07.09.2020 Подигравка! Гешев ни поздрави за Съединението с текст в блог от 2013 г за Деня на будителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads