Реклама / Ads
7| 4726 |10.07.2020 НОВИНИ

Пуснаха президентския съветник Илия Милушев срещу 20 хиляди лева гаранция

.
Илия Милушев
Президентският съветник по сигурността и отбраната Илия Милушев беше освободен срещу парична гаранция от 20 хиляди лева.
 

Той е обвинен в подбудителство за извършване на длъжностно престъпление с цел причиняване вреда на председателя на Държавната агенция "Разузнаване", каза  защитата на Милушев, цитирана от БНР.

Задържаният при акцията в президентството съветник беше в сградата на Военноокръжната прокуратура, за да му бъде повдигнато обвинение за разгласяване на държавна тайна във връзка с открит в телефона му секретен документ.

Заради този документ е бил отнет и допускът му до класифицирана информация, каза адвокатката на Илия Милушев - Атанаска Каракашева, която обясни какво пише в искането за отнемане на допуска:

 

"Осъществяване на дейност против националната сигурност, териториалната цялост и суверенитета на страната или целяща насилствена промяна на конституционно установения ред. Ненадеждност заради факти и обстоятелства, които биха дали възможност за изнудване на лицето. Това са правните основания, които са посочени в административния акт, с който ДАНС му е отнел допуска до класифицирана информация".

 

Самият Милушев пристигна с белезници около 10.30 часа в прокуратурата и каза кратко: "Идеално, перфектно се чувствам".

Чакаше го съпругата му Жени Милушева, която коментира задържането:

"Защото президентът ни не е мълчалив, не е послушен. Има кауза, която много други хора споделят и, съответно, това страшно много изнервя властимащите в момента. Нищо чудно да бъде повдигнато обвинение, да го задържат, да искат постоянен арест. Всичко мога да допусна. Докато Гешев е главен прокурор, всичко мога да допусна...За мен това е съшита с бели конци история, целяща най-вече да урони авторитета на президента Радев. Мъжът ми е достоен българин, честен. Не ми е давал никога, през тези близо 35 години съвместен живот, повод да се срамувам от него".

 

 

Президентският секретар по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков са обвинени и задържани за 72 часа по обвинение за търговия с влияние.  Обвиненията на Узунов и Бобоков са, че са се сговорили да извършат престъпление по служба.

 

В постановлението за привличането им към наказателна отговорност е написано, че на конкретно посочени дати Узунов е пращал на Бобоков - през прилжението WhatsApp - инфорации от източник БТА, с което Узунов създавал облага на Бобоков, изпреварващо да получава информация за различни събития, обясни адвокатката на Пламен Узунов - Емилия Недева:

 

"Има данни за срещи, които са осъществени от Макрон в кръга на неговите президентски правомощия и които изобщо не касаят България. Това са публични срещи, които са били оповестени в българските и в чуждестранните медии. И чрез предоставянето на информация такава на господин Пламен Бобоков, обвинението твърди, че Пламен Узунов му е създал облагата да бъде информиран, от което щетата за Президентството е снижаване доверието на гражданите в президентската институция".

 

Специализираната прокуратура ще иска постоянен арест за Бобоков и Узунов. Вероятно в неделя и в понеделник ще се гледат мерките им за неотклонение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7119 |09.07.2020 Само във Фрог: Съветникът на президента Илия Милушев е бил задържан още на 23 юни . 5| 4875 |09.07.2020 Арестуваха президентския секретар Пламен Узунов . 13| 9901 |08.07.2020 Спуснаха адвоката на Бойко Борисов да хвали Иван Гешев . 9| 6653 |08.07.2020 Съветникът на ДБ в Бургас, подписал за частния път на Доган, си посипа главата с пепел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads