Реклама / Ads
13| 9901 |08.07.2020 НОВИНИ

Спуснаха адвоката на Бойко Борисов да хвали Иван Гешев

.
Адв. Марин Марковски
Адвокат Марин Марковски, който е известен с това, че е защитник по дела на Бойко Борисов излезе по телевизията за да хвали главния прокурор Иван Гешев, който иска промени в Нказателния кодекс и НПК. Това само по себе си е прецедент, тъй като след като се разбра каква е идеята на Гешев болшинството юристи, в това число и адвокати, скочиха срещу идеята. В очите на Марковски Гешев изглежда така:
 

България има нужда от този прокурор. Много работи прокуратурата, вие го виждате това нещо, работата е трудна. Главния прокурор е много темпераментен, той работи усърдно. Прокуратурата бележи успехи, защото от 100 внесени акта има само 2,5 оправдателни присъди.

 

Така коментира Иван Гешев и работата на прокуратурата в предаването "Лице в лице" по бТВ адвокат Марин Марковски, който коментира необходими ли са предложените промени в НК и НПК.

 

По думите му трябва да бъде доказано, че някой е извършил престъпление. За да се вкара човек в затвора, трябва да има достатъчно доказателства, които ясно да показват, че този човек е извършил това престъпление. Когато има достатъчно и събрани по закон начин доказателства, става ясно дали има вина.

 

"Когато има едни оръжия и в лицето на институциите и тези оръжия не могат да бъдат употребени, за да се стигне до целта, значи не се употребяват правилно." коментира адвокатът, който запита риторично: Някой да е чул името на прокурора, който осъди Берлускони?

 

Доказателствата не могат да са малко или много, те трябва да са достатъчно.

Изразът на Гешев колко процента доказателства се искат у нас и колко в други държави адвокатът определи като  "непрецизен в юридически план". По думите му не може да има определяне на доказателства с проценти. "Не може да има стандарт,  защото живота и казусите са различни."

 

Адв. Марковски посочи, че има европейска, според която трябва да се укрепва презумпцията за невинност.

 

Според юриста когато Иван  Гешев разсъждава, че трябва да победи престъпността за сметка на законността, това няма да има ефект.

 

Относно изказването на президента Румен Радев, че се нарушават конституционни права у нас той зави: "Ще потърся литературен отговор на въпроса дали има нарушение на Конституцията в България. Винаги ме притесняват общите приказки. В живота нещата са конкретни. Когато се каже, че се нарушава конституционно право, трябва да се каже кой точно текст е нарушен."

 

Адв. Марковски сподели, че според него не бива да се пускат чатове, каквито разпространява прокуратурата, защото в посочената от него директива се казва, че не бива да се твърди, че някой е престъпник докато няма влязла в сила присъда.

 

Като адвокат на Симеон Дянков по делото "EVN" Марковски коментира, че самата процедура е дала възможност той да бъде изслушат по скайп.  той бе категоричен, че това решение зависи от съдията, а с такова участие в съдебно заседание по никакъв начин  не се нарушават правата на никого.

 

Адв. Марковски разкри, че Иван Гешев иска да бъде променена формата на обвинителният акт.  По думите му той не го е подготвил още, но предстои да го направят.  "Според мен, това не трябва да се прави.", заяви юристът.

 

Относно темата за търговията с влияние той коментира, че това е престъпление, описано е в НК, но не е тежко престъпление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 19796 |06.07.2020 Бойко Рашков: Гешев злепоставя България пред света . 28| 16871 |01.07.2020 Бойко Ноев: Няма отговор, защо с наши пари се охранява бизнеса на Доган и Пеевски, а Цачева и Главчев имат привилегии . 38| 7727 |26.06.2020 Бойко Борисов проговори немски . 46| 19017 |17.06.2020 Миролюба Бенатова: Споменавате ме в две лъжи, Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads