Реклама / Ads
2| 3098 |12.06.2023 НОВИНИ

Адвокат Димитър Марковски: Случващото се в прокуратурата е еманация на безсилието

.
адвокат Димитър Марковски Източник: Стопкадър: Нова телевизия
Това, което се случва в прокуратурата, е еманация на безсилието. Надяваме се това да не е пореденият политически манифест, който се съобщава на хората. Каквото и да се каже, прокуратурата не може да няма своя административен ръководител. Не може да няма човек, който да не упражнява някаква форма на контрол върху своите подчинени. Не може автоматично прокуратурата да остане без шеф.
 

Това заяви адвокат Димитър Марковски пред Нова телевизия във връзка с последните трусове в прокуратурата.

 

По думите му ваденето на т.нар. замразени досиета показва, че ситуацията там е изключително сложна.

 

Доц. Наталия Киселова от своя страна изрази мнение, че ще бъдем свидетели на частично разчистване и замяна на един с друг.

 

"Може би следващият главен прокурор ще бъде малко по-образован, по-прибран в поведението си, по-запознат с творчеството на Гьоте", каза още тя.

 

Според нея трябва да се подчертае, че проект за промени в конституцията няма.

 

"Предложението, което е поставено публично вече, е в рамките на действащото Народно събрание. Тези промени не са нито радикални, нито съществнеи. Те целят да облекат в правни норми определени положения. Според мен трябва да се върнем в 2014 г., когато се случи чудовищният фалит на една голяма банка. Страхувам се сега да не се случат много сериозни последици в рамките на съдебната система. В момента се иска премахването на длъжността главен прокурор. Какви ще са последиците от това обаче, как ще функционира съдебната власт въобще? Да се бърза сега, според мен е прекомерно", отбеляза специалистът.

 

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов пък сподели, че ако Гешев успее да реализира целия си мандат, вероятно ще чуем и гласове за премахването на прокуратурата като цяло.

 

"Главният прокурор не трябва да се меси в кадровата политика на прокуратурата. Той не трябва да има възможност да влияе на решенията за назначаване и освобождаване на съдии. Реално, той командва целият ВСС, допреди 15 дни. Сега виждаме, че там се случи някаква вътрешна революция. Законовите текстове трябва да бъдат такива, че да не позволяват двойно тълкуване. Хубаво е, когато се говори за промени в конституцията, да се включат и хора, които не са политици, но имат своята експертиза", уточни той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2927 |06.06.2023 Политологът Димитър Ганев: Радев иска той да изглежда политическата алтернатива, а не БСП . 8| 2877 |05.06.2023 Димитър Стоянов: Големият недостатък за служебния кабинет е, че нямаше политическа подкрепа . 7| 3215 |03.06.2023 Димитър Ганев: Съгласието между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще повлияе на резултата на местния вот . 14| 3522 |02.06.2023 Адвокат Кънчев: Радев се опитва да предотврати изменения на законите, които уреждат службите за сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads