Реклама / Ads
6| 28542 |22.07.2021 НОВИНИ

Адв. Емануил Йорданов: Гешев не знае ли, че закъснялото падане от власт е по-болезнено?

.
Адв. Емануил Йорданов Източник: БГНЕС
Гешев трябва да си подаде оставката, защото е един от основните дразнители за българското общество. Също така, защото не смятам, че от работата му има някакви впечатляващи резултати. Не знае ли, че закъснялото падане от власт е по-болезнено? Това коментира за novini.bg по повод на днешното заседание на ВСС адвокат Емануил Йорданов, бивш депутат от СДС и министър на МВР /1999г.-2001 г. в правителството на Иван Костов/.
 

„Още преди време, когато се готвеше назначението му, беше изнесена информация затова какво е работил в районна и градска прокуратури в София. От нея стана ясно, че броят на обвинителните актове, които е внесъл, е смущаващо нисък. Ако един адвокат работи с такива темпове, ще трябва да умре от глад. Аз не зная дали някой е чул за сериозна присъда срещу някой едър престъпник на базата на обвинителен акт, писан от Иван Гешев. Ако вие знаете, ме поправете. Но в крайна сметка ще обобщя, че всичко, което е написано в мотивите, внесени във ВСС за него, е вярно от гледна точка на закона. Оставка ще има. Няма как Гешев да остане в рамките на пълен мандат“, смята той.

 

„Мисля, че ситуацията му е аналогична с тази на човека, който го назначи – Бойко Борисов. Ако бившият премиер си беше подал оставката миналата година, когато протестите го призоваваха затова, то положението му щеше да е по-добро от това, което е сега. Така смятам аз. В крайна сметка ще се сбогуваме и с двамата“, добави Йорданов.

 

„Реакциите в подкрепа на главния прокурор идват от ограничен брой обвинители, които са му приближени. Но в тази система работят и много свестни и грамотни хора, които търпят обиди заради своя началник. Смятам, че прокуратурата трябва да намери своето място в изпълнителната власт, защото прокурорът не е съдия. Хубаво е онези, които подкрепят обратната теза да четат повече законите и да се информират какви са функциите и правомощията на прокуратурата и тогава да се аргументират по кои причини точно трябва да е в съдебната власт! За нагледност ще направя паралел с футбола – честно ли е единият отбор да играе заедно със съдията, а другият да чака да види какъв ще е резултатът? Сега положението на нашата прокуратура е лишено от разум и логика“, коментира още адвокатът.

 

„В годините, в които управляваше Бойко Борисов прокуратурата дефакто си  бе в изпълнителната власт и работеше за нея с всички нарушения на законите, съпътващи това положение. Губеше се и отговорността, която трябва да носи всяка институция и всеки работещ в нея. Защото, ако главният прокурор примерно беше като министъра на правосъдието, той щеше да подлежи на парламентарен контрол и всички простотии, които се правят, биха могли да се огласяват в Народното събрание и да бъдат обсъждани там. Министърът няма как  да се крие от журналистите и да отказва отговори на въпроси като този - какво ще му се случи след това?“, попита той.

 

„Но аз съм оптимист, че нещата лека-полека ще се оправят и че на хората, които спъват нормалните процеси за развитието на държавата, трябва да се каже да се отдръпнат встрани. Защото закъснялото падане от власт е по-болезнено от нормалното падане от власт“, добави Йорданов.

 

„Последните укори в доклада от европартньорите ни не са нищо ново под слънцето, не е за първи път правораздавателната система у нас да търпи унищожителни критики. Жалко и срамно е, че за толкова години откакто ГЕРБ управлява и то с много материален ресурс, не успя да привлече на своя страна нито един уважаван и ценен юрист. С юристи като техните не може да се очаква нищо нормално за съдебната власт. Всички звена по веригата на правораздаването работят по закони, които се приемат от Народното събрание, а за 12 години там бе произведен толкова брак, че не се знае колко години още ще са наебходими законите да бъдат поправени, така щото да станат нормални“, каза Емануил Йорданов.

 

Според него обаче главният прокурор Иван Гешев ще търси всякакви начини да осуети своето напускане от поста: „В момента и Конституцията, и законодателството ни в цялост, му дават достатъчно възможности затова. Но пак ще повторя, че всяко едно отлагане не е в полза не само на обществото, а и на самият Гешев, който трупа негативи и на свой гръб, и върху този на прокуратурата. Сигурен съм, че в момента, в който той напусне, нормалните прокурори ще имат възможност без страх, че ще бъдат уволнени, да изразят своята позиция и ще се чуят истинските гласове на обвинителите. А не само тези на клакьорите.“

 

„Борисов и Гешев са двете страни на една монета –

управлението, което прави хората на маймуни и ги лъже по най-безогледен начин, мислейки че могат всички да заблудят. Вчера се качих в едно такси, а шофьорът веднага ме пита: Какво става, махаме ли Гешев? Нещата няма да станат магически веднага, но вярвам в еволюцията и в това, че вървим с бавни стъпки към промяната към по-добро. Ето, вчера за председател на Народното събрание беше избран съвсем подходящ човек. Както казва народът ни, ако денят се познава от сутринта, и ако това бе сутрин, то аз вярвам, че денят ни ще е по-добър“, завърши адвокатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4469 |22.07.2021 Андрей Янкулов за Гешев: Потопът ще ни удави, а ние продължаваме да викаме ”слънце грее” . 19| 37193 |22.07.2021 Адв. Минчо Спасов: Дипломата на Гешев е невалидна, не може да бъде главен прокурор . 21| 9537 |22.07.2021 Гешев по гръб не пада: Случващото се било заради „добрата работа на прокуратурата“. Сигналът на Рашков - „юридическо нищо“ . 42| 56519 |22.07.2021 Само във Фрог: Жената до Гешев „заработила“ половин милион лева за 2020 г., той със съмнителна диплома

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads